Dutch Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish English Finnish French German Italian Japanese Korean Norwegian Portuguese Russian Spanish Swedish Thai Vietnamese
Gesponsorde links

Soorten Vliegers

Categorie: De Vliegersport Laatst bijgewerkt: dinsdag 15 augustus 2017

Vliegers heb je in diverse uitvoeringen met en zonder stokken en maten. Zo als stokvliegers, matrasvliegers en de hybride vlieger.

Deze vliegers kunnen dan weer met één of meerdere lijnen bestuurd worden. In deze rubriek zullen wij een aantal soorten vliegers toelichten

1 lijners. Niet bestuurbare vliegers aan een enkele vliegerlijn.   

Deze vliegers zitten aan een enkele vliegerlijn en zijn daardoor niet bestuurbaar. Dit type kennen we allemaal van vroeger, het ruitvormige model met een gewicht aan de staart zodat ie een beetje recht in de lucht blijft staan. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten 1 lijners populair waarvan vele de vliegeigenschappen die van het ouderwetse 'ruitje' ver overtreffen. Dit zijn leuke vliegers om 'zo maar' in de lucht te hebben. Je kunt er meestal weinig meer mee dan oplaten en er vervolgens naar kijken, maar dat ook dat kan leuk zijn. Sommige worden zelfs gebruikt voor luchtfotografie!

Delta's. Stokvlieger aan 2 lijnen.

Luchtacrobaten! Delta's zijn min of meer driehoekige modellen, vandaar uiteraard de naam 'Delta', en bestaan uit een enkele laag vliegerdoek wat door koolstof of carbon vliegerstokken in model gehouden wordt. Deze vliegers zitten aan 2 vliegerlijnen, en zijn dus '2 lijners'. Door de ene ofwel de andere lijn iets aan te trekken kun je de vlieger links en rechts sturen. Salto's, rondjes draaien, omhoog, naar beneden en alles wat je verder nog maar kunt verzinnen. Dit zijn de beste om mee te stunten. Grote Delta's worden verkocht als 'powerkites' maar die raden wij niet aan. Door hun grootte worden ze traag en stunten wil niet meer, daarvoor zijn ze te log. De dikke stokken (duur!) kunnen makkelijk kapot mocht de vlieger onverhoopt de grond raken. Wil je pure kracht, kies dan voor matrasvliegers. Die hebben geen stokken en kunnen daardoor veel groter (=sterker) zijn, en liefst in combinatie met vier lijnen voor een maximale controle over de trekkracht.

Stokvliegers

Stokvliegers zijn vliegers met een frame van meestal carbon stokken. En kunnen gevlogen worden met 1, 2 of 4 lijnen. In de meeste gevallen worden dit soort vliegers gebruikt voor het trick vliegeren (een bestuurbare vlieger met 2 stuurlijnen). Met deze vliegers kun je de meest fantastische figuren zeer precies vliegeren. 

 

Matrasvlieger

Een Matrasvlieger is een vlieger zonder stokken, hierdoor passen ze in elke rugtas en zijn dus makkelijk mee te nemen. Matrasvliegers staan ook wel bekend als foil of para-kite.

Tweelijns matras vliegers zijn met name bedoeld voor het fun kiten. Natuurlijk leveren alle matrassen afhankelijk van de gekozen maat een leuke dosis trekkracht. In deze categorie zit bijvoorbeeld de Elliot Sigma Spirit, een super stabiele vlieger voor iedereen. Ook geschikt voor kinderen.

Het belangrijkste verschil met vierlijns matras vliegers zijn de zogenaamde remlijnen, waardoor je meer controle krijgt over je vlieger. Je kunt met deze extra lijnen de snelheid en trekkracht minderen, je vlieger eenvoudig landen en zelfs stil laten staan in de lucht. Dit is met name erg prettig bij het buggieëen, mountainboarden (flyboarden of kiteboarden). De wat grotere vliegers zorgen voor zoveel power dat je met gemak over strand gesleurd kunt worden en een sprong kunt wagen.

Een nieuw fenomeen is de depowerbare matras. Deze matrassen wordt bestuurd met een stuurbar (depower bar). Het belangrijkste voordeel van een depower kite is dat je de kracht van bijvoorbeeld een 8 meter vlieger eenvoudig kunt terugdringen tot de kracht van een 3 meter.

Hybride vlieger

De hybride vlieger is een soort matras vlieger maar dan zonder luchtkamers, en met buigzame stokken die de vlieger in vorm houden

 


    
 

 


{

 

Gesponsorde links


Gerelateerd


Gesponsorde linksGesponsorde links

Gesponsorde links