Dutch Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish English Finnish French German Italian Japanese Korean Norwegian Portuguese Russian Spanish Swedish Thai Vietnamese
Gesponsorde links

Zonder enige kennis van een aantal technieken over de vlieger en het vliegeren kun je niet prettig vliegeren. Het kan wel eens voorkomen dat ter plaatse de vlieger iets moet bijgesteld moet worden. Meestal is dat niet nodig als je een vlieger kant en klaar koopt. Al vind ik zelf dat er soms nog best een paar aanpassingen gedaan kunnen worden. Om dan nog meer uit je vlieger te kunnen halen. Het kan ook gebeuren dat je leuk aan het vliegeren bent en ineens is er iets stuk. Een stok gebroken of als je een matrasvlieger hebt en die komt met een harde klap op de grond met de ingang van de luchtkamers, dan wil het nog wel eens gebeuren dat één van de kamers open scheurt door de hoge luchtdruk die er ineens ontstaat. Dat zou dan het einde van het vliegeren betekenen op dat moment. Wij zelf hebben altijd materiaal bij ons om eventueel zulke ongelukjes te kunnen repareren, zodat wij gewoon door kunnen gaan. En het dan thuis weer goed herstellen. Vaak gebeurd dat bij ons in de wintermaanden. Dan worden alle vliegers gecontroleerd voor het komende seizoen. Maar als beginneling op het gebied van powerkiten vind ik dat je goed moet weten welke vlieger voor jou geschikt is. Uit ervaring weet ik dat de meest een vlieger aanschaften die ze totaal niet de baas kunnen zijn (hoe groter hoe stoerder). Dat is altijd vragen om problemen. En erger nog het kan ook verkeerd aflopen..... maar ja... ervaring wil nog niet zeggen dat er niks kan gebeuren. De wind is en blijft onvoorspelbaar. Dus vind ik het altijd verstandig om naar een goede vliegerwinkel te gaan bij jouw in de buurt. En je daar goed te laten informeren. En niet zomaar een vlieger via internet kopen of ergens op een markt of speelgoedzaak (Dat kan je later doen als je meer ervaring heb). Je kan dan beter een paar euro meer kwijt zijn, maar je hebt een goed advies gekregen. En een vlieger die bij jou past. Daarom zal ik dan een paar belangrijke punten gaan behandelen. Zo als o.a. de aanschaft van een vlieger vooral als je wilt gaan powerkiten, Het toomen, stabilliseren en het oplaten van een vlieger. Uiteraard weet je dan nog niet alles maar wel genoeg om vooral op een veilige manier te kunnen gaan vliegeren. Ongeacht met wat voor een soort vlieger.

Waar moeten lijnen aan voldoen

Categorie: Vliegerlijnen Laatst bijgewerkt: maandag 14 augustus 2017

Lijnen moet en natuurlijk sterk zijn, maar wat net zo belangrijk is is dat ze weinig rek moeten hebben en ze moeten glad afgewerkt zijn.

Lees meer...

Anatomie stuntvlieger

Categorie: Anatomie Laatst bijgewerkt: maandag 14 augustus 2017

Een stubntvlieger bestaat uit meerdere onderdelen. Om een vlieger beter te leren kennen moet men ook weten welke onderdelen er allemaal in een vlieger zit . En hoe ze heten.

Lees meer...

Windkracht

Categorie: Wind Laatst bijgewerkt: maandag 14 augustus 2017

Bijna 200 jaar geleden, toen er nog geen windmeters waren, heeft admiraal Beaufort in 1805 een schaal bedacht om aan te geven hoe hard het waait.

Lees meer...

Gevlochten Dacron

Categorie: Vliegerlijnen Laatst bijgewerkt: maandag 14 augustus 2017

Met zijn rek van ± 12% is Dacron geschikt als vliegerlijn voor beginners- en allround Stuntvliegers. Het is dun, licht van gewicht, glad en kan zonder mantel geknoopt worden.

Lees meer...

Platte knoop

Categorie: Belangrijke knopen Laatst bijgewerkt: maandag 14 augustus 2017

Deze steek wordt gebruikt om twee einden touw van GELIJKE DIKTE aan elkaar te knopen. Als er veel kracht op deze knoop komt, kan er beter gekozen worden voor een schootsteek.

Lees meer...

Video's oplaten van de vlieger

Categorie: Vlieger oplaten Laatst bijgewerkt: maandag 14 augustus 2017

Hier staan een aantal voorbeelden over het oplaten van een vlieger (van een 1 lijner tot een vlieger die gebruikt wordt op te kitesurfen die je via een video kunt bekijken.

Lees meer...

De toom van de one piece Cody

Categorie: Vliegers & Techniek Laatst bijgewerkt: zaterdag 22 september 2018

Over de toom van een gewone Cody is te gecompliceerd en je moet twee punten veranderen om de vlieghoek te veranderen .

Lees meer...

Mastworp

Categorie: Belangrijke knopen Laatst bijgewerkt: maandag 14 augustus 2017

Met de mastworp wordt een touw aan een rondhout (zoals een pionierpaal of railing of zelfs een dik touw) vastgemaakt. Deze knoop kan gebruikt worden om de vlieger vast te zetten.

Lees meer...

Vliegerlijnen Sleeven

Categorie: Vliegerlijnen Laatst bijgewerkt: donderdag 19 juli 2018

Het is van groot belang dat je o.a. bij het powerkiten, kitesurfen en trickvliegeren een goede lijnenset gebruikt. Zo min mogelijk rek in de lijnen en ze moeten exact gelijk van lengte zijn.

Lees meer...

Subcategorieën

 • Vliegerlijnen

  Er zijn vele soorten lijnen met elk hun eigen voordeel maar de stel regel is toch wel hoe beter de lijn hoe groter het prijskaartje. Ik zal er een aantal bespreken.

 • Vlieger oplaten

  Regelmatig zien wij dan nog altijd mensen stuntelen om een vlieger in de lucht te krijgen. Vaak wel komische b.v. een vader laat zijn dochtertje zien hoe je een vlieger omhoog laat gaan. Alles gaat dan helemaal perfect. dochtertje houd de vlieger vast en als papa gaat rennen laat ze die los. tot zover gaat het goed. Maar de vlieger wil niet. Wat blijkt papa rent met de wind mee in plaats van tegen de wind in. Maar ook is het wel eens dramatisch. Wat een leuk dagje vliegeren zou hebben moeten zijn is dan omgeslagen in een "familiedrama". Vandaar dat ik in deze rubriek er even wat uitgebreider er op in willen gaan. Om zo toch voor iedereen wat kennis mee te geven voor een gezellig dagje vliegeren met het gezin.

 • Anatomie

  Een vlieger bestaat uit meerdere onderdelen. Om een vlieger beter te leren kennen moet men ook weten welke onderdelen er allemaal in een vlieger zit . En hoe ze heten. De anatomie van een vlieger is uiterst belangrijk daar mee staat of valt een vlieger. Als de anatomie van een vlieger niet goed is zal dat direct te merken zijn aan het vlieggedrag van de vlieger. In deze rubriek wil ik wat meer uitleg geven over de anatomie van een kruisvlieger, stuntvlieger en een deltavlieger.

 • Belangrijke knopen

  In de vliegersport worden verschillende soorten knopen gebruikt voor het vastmaken van de lijnen, maar ook bij sommige vliegers om de stokken aan elkaar te bevestigen. In deze rubriek zullen de meest voorkomende knopen behandelt worden.

 • Wind

  De wind is van grote invloed op het weer. Hij transporteert niet alleen lucht over enorme afstanden, maar drukt tevens zijn stempel op lokale schaal. Zo gaat bijvoorbeeld een stevige wind de nachtelijke afkoeling tegen, ook kan de wind in de winter heel wat sneeuw doen opwaaien of bij strooiacties de plaats waar het zout terecht komt beïnvloeden. In dit hoofdstuk wordt de rol van de wind besproken.

 • Overige tips & informatie

  In deze categorie vind je diverse tips en overige informatie die wij op het moment nergens in de rubriek Techniek onder kunnen brengen

Gesponsorde links