Dutch Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish English Finnish French German Italian Japanese Korean Norwegian Portuguese Russian Spanish Swedish Thai Vietnamese
Gesponsorde links

Cultuur en traditie

Categorie: Vliegers Wereldwijd Laatst bijgewerkt: zaterdag 22 september 2018

Vliegerfestivals zijn over de hele wereld populair. Deze festivals worden vaak vergezeld met traditionele festivals die al honderden jaren gehouden worden en kleine lokale evenementen.

Vliegeren in Azië

In Azië, waar vliegeren in vele landen populair is, neemt het vliegeren vaak de vorm aan van 'vecht vliegeren'. Hierbij proberen de deelnemers het touw van de ander zijn/haar vlieger door te snijden met het touw van de eigen vlieger. Vecht vliegers zijn vaak kleine platte éénlijns vliegers, gemaakt van Bamboe.

Deze vorm van vliegeren heeft verschillende namen in verschillende landen. In Afghanistan is het vecht vliegeren ('Gudiparan-Bazi') tijdens het bewind van de Taliban verboden. In Pakistan heet het 'Gudi-Bazi' of 'Patang-Bazi' en wordt het vooral gedaan tijdens het festival voor de viering van de lente.

Wanneer een vlieger verliest bij het vecht vliegeren gaan kinderen achter de "gevallen" vlieger aan om deze terug te halen. Hierbij vallen vele doden, de kinderen letten immers niet meer op het verkeer en rennen blind door de straten. Mede hierom heeft taliban het vlieger vechten een tijd verboden.

In Vietnam worden de vliegers zonder staart gevlogen. In plaats van de staart worden kleine fluiten vastgemaakt aan de vlieger. Zo ontstaat er een muzikale toon wanneer de vlieger in de lucht hangt. In China wordt traditioneel het Chongyangfestival gehouden op de 9e dag van de 9e maand. Vliegeren is een onderdeel van deze nationale feest dag.

Vliegeren in Europa

In Griekenland en Cyprus worden traditioneel vliegers opgelaten voor schone maandag, de eerste dag van het vasten. In de Britse Overzeese gebieden van Bermuda worden vliegers tijdens Pasen gemaakt en gevlogen dat de 'beklimming' van Christus symboliseert.

Vliegeren in Zuid-Amerika

Ook ik Zuid-Amerika wordt de vlieger opgelaten in relatie tot religieuze gebeurtenissen. In Chili worden vliegers gebruikt tijdens de Onafhankelijkheidsfestiviteiten. Dat altijd op 18 september gehouden wordt.

 

Gesponsorde links


Gerelateerd


Gesponsorde linksGesponsorde links

Gesponsorde links