Dutch Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish English Finnish French German Italian Japanese Korean Norwegian Portuguese Russian Spanish Swedish Thai Vietnamese
Gesponsorde links

Soorten doek

Categorie: Materialen voor het maken van een vlieger Laatst bijgewerkt: dinsdag 15 augustus 2017

De twee meest gebruikte stofsoorten zijn spinnakerpolyester en spinnakernylon. De basisvezel voor beide soorten is op ongeveer dezelfde wijze gefabriceerd.

Polyester

Erg sterk (maar minder sterk dan nylon) en flexibel, heeft minder last van rek dan nylon en is bijzonder waterafstotend. Minder gunstig is de mate waarin de vezel bestand is tegen slijtage. De luchtdichtheid kan door kreuken en zware belasting sneller achteruit gaan dan bij nylon. De UV-bestendigheid van polyester is beter dan die van nylon, waardoor de kleuren van deze stof vaak langer mooi blijven. Het wordt vooral gebruikt bij trickvliegers en éénlijners.

Spinnakernylon

Zeer slijtvast en relatief voordelig, heeft een hoge flexibiliteit en is zeer sterk. De verhouding tussen het gewicht en de sterkte is bij een nylonvezel gunstiger dan bij een polyestervezel. Ook de UV-bestendigheid is goed, maar minder dan die van polyester. Een nadeel aan nylon ten opzichte van polyester is wel het hoge rekpercentage en de gevoeligheid voor water. Omdat ongecoat nylon eenvoudig water absorbeert en hierdoor uit kan zetten, moet deze stof altijd goed drogen voordat ze wordt opgeborgen.

Als je een vlieger wilt maken dan kun je kiezen uit verschillende soorten vliegerdoek. Afhankelijk van de vlieger die je gaat bouwen koop je dikker of dunner doek. Hieronder staan de meest gangbare soorten vliegerdoek op een rij.


Chikara nylondoek

De eigenschappen van Chikara nylon zijn een zeer goede luchtdichtheid en de grote duurzaamheid. Daarnaast is Chikara nylondoek erg licht en heel sterk waardoor deze stof erg goed kan worden verwerkt in matrasvliegers. Door de dubbelzijdige polyrethane coating neemt Chikara nylondoek geen vocht op. De stof is te koop in een breedte van 155 cm. Het gewicht van het doek is 42 gram per m2.

Icarex polyesterdoek

Icarex doek heeft onder andere als eigenschap extreme luchtdichtheid. Daarnaast is het doek erg licht, net als Chikara doek, maar lichter met slechts 32 gram per m2. Icarex nylondoek neemt ook geen vocht op en heeft een zeer minimale rek. Dit type vliegerdoek is goed te gebruiken bij windkrachten tot 3/4 bft. Icarex heeft een speciale coating waardoor het doek niet verkleurt onder invloed van de zon. De stof is te koop in een breedte van 140 cm.

Mirai nylondoek

Mirai doek is van iets mindere kwaliteit dan Chikara en Icarex, maar zeker geen slecht vliegerdoek. Het grote voordeel van Mirai nylondoek is de goedkopere prijs. Als je een vlieger wilt bouwen waarin veel vliegerdoek moet worden verwerkt scheelt het aanzienlijk in de prijs. Ook kun je met Mirai nylondoek heel goed beginnervliegers maken. Het doek is iets zwaarder, namelijk 48 gram per m2 en is te koop in een breedte van 150 cm.

Dacron doek

Dit doek wordt gebruikt om een vlieger mee te verstevigen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld de vleugeltips sterker maken. Dacron doek is vrij zwaar met 170 gram per m2. De stofbreedte van Dacron doek is 144 cm.

Mylar doek/folie

De eigenschappen van Mylar doek zijn de transparantie en de stevigheid. Je kunt er namelijk doorheen kijken. Mylar doek is dan ook uitermate geschikt voor transparante stukjes vliegerdoek in je vlieger. Verder kun je dit type doek ook toepassen om deltavliegers stiller te maken door het te verwerken in de trailing edge. Mylar doek heeft een gewicht van 75 gram per m2 en is te koop in een stofbreedte van 140 cm.

Tyvek

Tyvek is een synthetisch materiaal dat bestaat uit vezels van HDPE (hoge-dichtheid-polyetheen).

Het materiaal werd door het bedrijf DuPont ontwikkeld en als handelsmerk geregistreerd. Het bestaat uit willekeurig georiënteerde en thermisch gefixeerde vezels van zuivere HDPE. Tyvek lijkt op papier en is gewoon te beschrijven, maar scheurt niet en is vloeistofdicht en waterdampdoorlatend. Het materiaal is knipbaar en snijdbaar. Tyvek wordt toegepast als papiervervanger bij onder andere enveloppen en polsbandjes voor popfestivals, als basismateriaal voor wegwerpoveralls ("witte pakken") en als isolatiemateriaal voor gebouwen.

Tyvek wordt ook gebruikt in medische verpakkingen. Tyvek wordt dan voorzien van een coating die ervoor zorgt dat het hecht aan het andere materiaal. Dit kunnen zowel blisters (doordrukstrips) zijn, als ook andere folies of films. De coating gaat pas werken als die verhit wordt. De materialen worden dus aan elkaar gelast.

Als je met kinderen een simpele éénlijnsvlieger wilt maken dan kun je kiezen voor Tyvek. Deze stof  waarop je kunt tekenen en verven. Je kunt deze stof heel goed gebruiken op een kinderfeestje om de kinderen zelf vliegers te laten maken. Daarna laat je ze de vliegers beschilderen. Tyvek is vrij zwaar en te koop in een breedte van 150 cm.

Paratex-Doek

Paratex doek per meter is het voordeligste Spinnaker Nylon dat voor veel doeleinden geschikt is. Het wordt vooral gebruikt om Eénlijners van te maken, maar natuurlijk ook Banners en Grondobjecten. Het doek is wat stugger en minder elastisch dan Mirai. Paratex is leverbaar in 27 stabiele kleuren, wat wil zeggen dat de kleur van de ene rol vrijwel identiek is aan die van de volgende rol.

Bovendien is het doek 150 cm breed, zodat grote vlakken kunnen worden gesneden.
Paratex doek is aan één zijde gecoat met Polyurethaan en heeft daardoor aan één zijde een glanzende laag. Let hier op bij het snijden en snij de delen dus ook altijd gespiegeld, zodat je geen glansverschil in je vlieger krijgt.

 

Gesponsorde links


Gerelateerd


Gesponsorde linksGesponsorde links

Gesponsorde links