Hoe Bamboe splijten

Hits: 877

Bij het maken van een traditionele Japanse en Chinese vliegers wordt er vaak gebruik gemaakt van bamboe. Dit is om dat bamboe sterk en zeer buigzaam is. En in die landen direct voorhanden.

Dit om dat bamboe sterk is en erg buigzaam. En natuurlijk komt het overal voor. Bamboe splijten is niet zo moeilijk als het doet lijken. Hier onder zal stap voor stap de basis techniek uitgelegd worden. Wat u nodig heeft is een speciaal mes en een houtenhamer (hamers van metaal kunnen het mes beschadigen).

Plaatst de bamboe schuin tegen een muur zoals op de afbeelding hier boven. Plaats nu het mes in het midden van de bamboestok. Tik vervolgens voorzichtig met de hamer op de rug van het mes. 
Het mes zal nu door de bamboe snijden. Blijf vervolgens voorzichtig tikken op het mes totdat het gespleten is.

Tijdens het splijten van de bamboe zal het in de meeste gevallen de lijn door het midden lopen.

Mocht dat toch niet gebeuren dan kunt u dat altijd corrigeren, door de dikke zijden naar boven te houden en die optrekken. Op deze manier zal de splijt lijn weer gecorrigeerd worden.

Terwijl u bezig bent met het splijten, moet u er altijd wel op blijven letten op de twee bamboe helften. En dat het dunne gedeelte altijd onder zit.

Neem tijdens het splijten de tijd en probeer het niet te overhaast af te maken. Vooral tijdens het corrigeren van de dikte.