Japans papier, Washi

Hits: 1509

Washi of washipapier is een soort papier dat gemaakt is van de vezels uit de bast van gampibomen, van de mitsumatastruik of van de papiermoerbei. En wordt gemaakt van bamboe, hennep, rijst of tarwe.

Washipapier werd voor het eerst in Japan vervaardigd. De naam washi komt van het Japanse wa (Japans) en shi (papier). Het is een traditioneel product dat met de hand gemaakt wordt.

Washi is steviger dan papier van houtpulp. Het wordt, met name in Japan, gebruikt in de kunst, bijvoorbeeld voor origami, ukiyo-e en Japanse kalligrafie. Het werd traditioneel ook gebruikt om kleding, speelgoed, huisraad en rituele en religieuze objecten mee te maken. Ook shōji (deuren, ramen en scheidingswanden van lichtdoorlatend papier) werden traditioneel met washi gemaakt.

Het wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt om op te schilderen of als papier om boeken van te maken, maar ook voor lampen en decoratieve interieurelementen. Ook in het dagelijks leven wordt het op vele diverse manieren toegepast. En het is goed geschikt om er traditionele Japanse vliegers mee te maken.