Houten Vliegerstokken

Hits: 922

Het hout dat voor de vliegerstokken gebruikt wordt moet vooral licht, sterk en taai zijn. En al deze belangrijke  eigenschappen vindt je terug in een soort materiaal en dat is bamboe.

Het materiaal is er volop en in van allerhande diktes en gespleten en het groeit zelfs in Nederland. Vroeger was dit een ander verhaal en bijvoorbeeld 100 jaar geleden was het er bijna niet hier in Europa. Door deze schaarste waren ze aangewezen op hout van sparren en voor vliegtuigen specifiek de sitka spar. Dit is een traag groeiende soort spar die dus zeer dunne jaar ringen heeft.

Denk maar aan triplex des temeer laagjes des te sterker en eigenlijk moesten ze een sitka hebben die armoede had gehad dus nog langzamer had gegroeid . Hier is met moeite aan te komen en daarom ga je gewoon naar de bouwmarkt en kijk maar eens door de stapels hout. Er zitten er tussen die de jaar ringen heel dicht op elkaar hebben zitten en deze zouden geschikt kunnen zijn voor vlieger stokken.

Zoek in stapels pallets omdat deze van over heel de wereld komen en er zitten geweldig mooie stukken hout tussen . Wat je wel moet hebben is een zaagmachine en een schaaf maar als je dit niet hebt zal je vrienden kring moeten worden aangeboord. Schaaf alles met een klein handschaafje zo eentje met een soort scheermesje er in en dat werkt geweldig. Er gelden eigenlijk geen wetten alleen buig ermee en voel hoe sterk het is en dan weet je genoeg. Ook bestaat de mogelijkheid om te lamineren en worden er laagjes van verschillende soorten hout op elkaar gelijmd.

Dit om de ideale vliegerstok te maken en als je hieraan begint pas op het is verslavend en je raakt het nooit meer kwijt. Hout is een verschrikkelijk mooi materiaal en de mogelijkheden zijn onbeperkt. Ik heb gehoord dat ze vroeger van bamboe uit 6 scheef gesneden bamboe sprietjes een topje maakte voor een vishengel. Deze waren zo gesneden dat ze samen een perfect topje vormden en dan gelijmd en met touw omwonden.