Lijm van bloem maken

Hits: 1426

 De klassieke lijm voor papier-maché is tot slot gemakkelijk om te maken, niet giftig en een goede lijm om te gebruiken als je met kinderen werkt.

Benodigheden:

  • 130 gram bloem
  • 65 gram suiker
  • 120-240 ml water
  • 1 theelepel witte azijn

Bereidingswijze:

Je kunt de bloem zeven voordat je de pasta maakt.

Pas indien nodig de hoeveelheden in het recept aan. De basisverhouding voor het mengsel is 2 delen bloem op 1 deel suiker. Gebruik zoveel water als je nodig hebt om het mengsel dunner of dikker te maken. Gebruik ook 1 theelepel azijn per 130 gram bloem (bijvoorbeeld 2 theelepels azijn voor 260 gram bloem).

Meng in een maatbeker 180 ml water met 1 theelepel witte azijn. Gebruik hiervoor een lepel of een garde. Je zult meer water toevoegen nadat je het mengsel van azijn en water aan de suiker en bloem hebt toegevoegd. 

Giet het water en de azijn in de pan bij het mengsel van suiker en bloem. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Meng totdat het mengsel erg glad en vrij van klonten is. Het mengsel zou een dikke pasta moeten worden. Wanneer je een glad mengsel hebt, roer je met een garde de rest van het water erdoorheen. Je kunt 60 tot 180 ml water toevoegen om de lijm zo dik of zo dun te maken als je maar wilt.
 
Kook het mengsel in de steelpan op een matig vuur. Stel het fornuis in op een matig vuur en blijf door het mengsel roeren totdat het dikker begint te worden. Je kunt meer water toevoegen wanneer het mengsel dik is geworden. Je bent nu klaar met het maken van je lijm.
 
Laat de lijm afkoelen. Wanneer de lijm afgekoeld is kun je het voor welk knutselproject dan ook gebruiken, waaronder papier-maché. Nadat je klaar bent, bewaar je de ongebruikte lijm in een goed afgesloten pot in de koelkast. Deze lijm blijft in de koelkast ongeveer 2 tot 4 weken goed.
  • Zorg ervoor dat je de knutselprojecten die je met deze lijm maakt goed laat drogen. Als een knutselproject vochtig is, kan het na verloop van tijd schimmelig worden. Schimmel heeft water nodig om te kunnen groeien. Door je knutselwerkjes droog te deppen of in de oven te verwarmen kun je schimmel vermijden.