Zelf melk-lijm maken

Hits: 2222

Melklijm is sterker dan lijm op basis van bloem en is leuk om te maken omdat je tijdens het bereidingsproces de chemische reacties kunt horen.

Benodigheden:

  • Zuiveringszout
  • 120 ml magere melk
  • Maatbeker
  • Elastiekjes
  • 2 eetlepels witte azijn
  • Maatlepels
  • Keukenpapier

Bereidingswijze:

Meng 120 ml magere melk met 2 eetlepels azijn. Meng de vloeistoffen grondig door elkaar in een kleine kom en laat het mengsel vervolgens 2 minuten staan. De eiwitten in de melk zullen samenklonteren tot kleine, witte klonten. De eiwitten zijn nu wrongel geworden. De overgebleven vloeistof wordt wei genoemd.

Gebruik een zeef om de wrongel en de wei van elkaar te scheiden. Leg een stuk keukenpapier over een beker met een grote opening. Duw het keukenpapier in het midden naar beneden zodat er een kuiltje ontstaat. Pak dan een elastiekje en doe dit om de bovenkant van de beker en het keukenpapier zodat je zeef van keukenpapier op zijn plaats blijft liggen.

  • Kies een grotere beker waar je het gehele mengsel van wrongel en wei in kunt gieten. Je kunt het mengsel ook deels door de zeef gieten, wachten totdat het gezeefd is en dan de rest erin gieten.

Scheid de wrongel van de wei. Giet de wrongel en wei voorzichtig bovenop het keukenpapier. De wei zal in de beker druppelen, terwijl de wrongel bovenop het keukenpapier zal blijven liggen. Laat de wrongel en wei ongeveer 5 minuten op de zeef liggen om het de tijd te geven om gescheiden te worden.

Knijp de achtergebleven stukken wrongel uit tussen twee droge stukken keukenpapier. Schep de wrongel van de zeef af en leg het op een stuk keukenpapier. Leg er een tweede stuk keukenpapier overheen en duw met je handen op de wrongel zodat alle vloeibare wei eruit stroomt. Zorg ervoor dat je alle wei eruit knijpt zodat je lijm straks sterker wordt.

Meng de wrongel met 2 theelepels water en 1 theelepel zuiveringszout. Doe de wrongel, het water en het zuiveringszout in een kleine kom en roer door het mengsel. Als je goed luistert, zul je het geluid van knappende belletjes horen. Dit komt omdat het zuiveringszout met de wrongel reageert en er koolzuurgas ontstaat. Roer totdat de ingrediënten goed door elkaar gemengd zijn.

  • Als het mengsel te dik is, voeg dan steeds een theelepel water toe totdat het mengsel even dik is als lijm.

Bewaar de lijm in een weckpot. Zoek een weckpot of een oude jam- of augurkenpot op om je lijm in te bewaren. Draai het deksel er stevig op en zet de pot in de koelkast. Gebruik de lijm in de komende paar weken om te voorkomen dat het gaat rotten.