De toom van de one piece Cody

Hits: 925

De toom van een gewone Cody is al te gecompliceerd om hier er uitgebreid er over te hebben. Maar om de vlieghoek te veranderen moet je die op 2 punten bijstellen.

Op deze manier gebruik je drie stukken lijn van 4 keer de A lengte . De eerste maak je in een lus aan de bovenste staanders. De tweede komt boven aan de onderste cel en ook in een boog . Van deze twee is het heel makkelijk om het midden te bepalen en leg daar een lusje in. Het derde stuk lijn komt tussen deze twee lusjes en de toom is klaar. Het grote voordeel is dat je het midden niet meer hoeft te bepalen en de vlieghoek kan meteen ingesteld worden.

Om de vlieghoek te bepalen doe je als volg. Bepaal je het nul punt van de vlieger en dit is het punt waar de vlieger aan een stuk lijn niet wil stijgen en wil dalen maar hevig trekkend blijft staan . Dit punt markeer je op de lijn met een viltstift. Welnu het toompunt ligt een klein beetje hoger en nu kan er ook gezegd worden je vlieg bijvoorbeeld 2 cm boven nul of 1 cm waardoor de vlieger als een raket omhoog schiet. Bij 3 cm bijvoorbeeld neemt de trekkracht af en zulke discussies komen er dan los en hebben we voor het eerst een discussie over tomen die iedereen snapt. Deze manier van tomen is ook voor meer vliegers te gebruiken maar omdat de One piece voor wedstrijden gebruikt wordt in Engeland wordt dit leuk en interessant.

Hier gaat het puur om stijgkracht en wordt alles uit de vlieger gehaald om dit op te fokken. Een leuk gegeven en je ziet momenteel dat de limiet nog niet bereikt is en er nog veel op dit gebied te doen valt. Het leuke aan dit is dat als je de stijgkracht verhoogd de druk op de vlieger ook enorm is en deze problemen weer opgelost moeten worden omdat de vlieger gewoon erg onstabiel wordt. Dit samen met een wisselende windsnelheid levert spannende wedstrijden op. Het spelletje heet de attitudes en iedereen die een vlieger heeft kan meedoen en het maakt niet uit wat voor één.

Bron: http://www.tonvinken.com