Aanschaf vlieger (algemeen)

Hits: 2611

Alle begin is altijd moeilijk en dat geldt zeer zeker voor het stuntvliegeren en matrassen. Er zijn maar weinig goede vliegers om het stuntvliegeren onder de knie te krijgen.

De beste vliegers hiervoor vind je toch in de Funline van HQ Kites, bijvoorbeeld de Gipsy, Billy The Kid of de Delta Flizz. Ook een Flexifoil Xtro is goed om mee te beginnen en het voordeel daarvan is dat hij leuk blijft. Met een Speedwing zou je ook kunnen beginnen, maar die zijn wat nerveuzer. De Gipsy, Billy The Kid en de Xtro worden inclusief lijnen en handgrepen geleverd en dat is ook een voordeel.

Voor beginners met wat meer behendigheid komen ook wat meer tricky vliegers zoals de Vento van HQ-Kites in aanmerking. Voor beginnende vierlijnsvliegeraars is de keuze wat beperkter. De Twinbat van HQ Kites komt in aanmerking maar die is wat gevoelig te besturen. Nog altijd de beste vierlijners zijn de REV's oftewel de Revolutions. De Backtracker, het oude instapmodel is nog hier en daar te koop. De opvolger van de Backtracker, de REV 1.5 EXP is echter een stuk duurder. Dan zijn er nog de Quadrifoils, maar die zijn zeker heel duur (maar dan heb je wel een hele mooie vlieger), daardoor komen alleen de aller kleinste modellen in aanmerking.

Regelmatig kregen wij mailtjes met de vraag van welke vlieger moet ik nemen om te powerkiten?

Er is inderdaad een grote keuze op het gebied van vliegers. Maar niet alleen dat ook zijn er diverse mogelijkheden om de vliegersport te beoefenen. En het moet ook nog leuk blijven. Een verkeerde keuze bijv. een te grote vlieger. Kan het plezier al snel verpesten. Maar ook je eigen veiligheid komt in gevaar.

De keuze hangt dan ook af van een aantal factoren.

1.    Wat wil je ermee gaan doen?
2.    Wat is je leeftijd en gewicht?
3.    Waar ga je vliegeren?
4.    Wat is je buget?
5.    Wat is je karakter?
6.    Heb je ervaring met vliegeren. met name 2 en/of 4 lijners als je wilt gaan powerkiten?

Deze 6 factoren heb je nodig om de juiste keuze te kunnen maken.

1. Wat wil je er mee gaan doen?

Om te gaan vliegeren heb je diverse mogelijkheden waar je een keuze uit kunt maken. Bestaande uit vliegers die bestuurbaar zijn met 1, 2 of 4 lijnen.  Met 1 lijners bedoel ik vliegers die je met 1 lijn de lucht in laat. Voor de één heel spectaculair en voor de andere weer niet. Al hoe wel je toch ook leuke dingen er mee kunt doen. Zoals vechtvliegers, dat kun je regelmatig zien op vliegerfeesten. Vind je het leuk om met een vlieger allerlei stunt/tricks uit te voeren? Dan kun je kijken naar  die je bestuurd met 2 lijnen. En wil je echt extreem vliegeren? Dan is powerkiten waarschijnlijk wel iets voor jou. Bij powerkiten (2 of 4 lijnen) kun je op verschillende manieren beoefenen. Bijvoorbeeld met een buggie, flyboarden, kitesurfen of gewoon er mee vliegeren.

2. Wat is je leeftijd en gewicht?

Voor powerkiten komen er meer dingen kijken. Zoals o.a. leeftijd en gewicht. Vooral gewicht is een belangrijke factor bij het powerkiten. Daar op kan men de grote van de vlieger op afstemmen. Iemand van 60 kg heeft een kleinere vlieger nodig dan iemand die 90 kg weegt. Leeftijd speelt ook een rol mee. Jongeren zijn eerder vertrouwd met een vlieger dan ouderen. Weeg je niet veel dan heb je met veel wind een kleine vlieger nodig. Ik zou zelf dan eentje aan raden van 3 á 4 m2. Maar het beste is om je goed te laten adviseren door de vliegerspecialist. En ook raad ik het af om een vlieger in een speelgoedzaak of ergens op de markt te kopen ( het laatste met name op braderies waar je soms mee dood gegooid wordt, maar de meeste willen alleen maar verdienen en weten er verder weinig vanaf). Of je moet iemand kennen die er kennis van heeft en met je mee gaat.

Gewicht

Bij de keuze van een vlieger speelt je gewicht een belangrijke rol. Het is natuurlijk niet zo moeilijk voor te stellen dat iemand van 60kg. veel sneller meegetrokken wordt dan iemand van 90kg. We beperken ons even tot de Trainer en Allround categorie. Zeer globaal kunnen we het volgende stellen voor beginners:

<50kg. maximaal 2 vierkante meter

<60kg. maximaal 3 vierkante meter

>70kg. advies is starten met een 3 vierkante meter

>80kg. advies is strarten met een 3 of 4 vierkante meter

Wil je toch wat meer power kies dan een maatje groter, maar begin met minder wind om te wennen

Vlieger je altijd in het binnenland, dan kan een maatje groter vaak geen kwaad

3. Waar ga je vliegeren?

Het is een feit dat de wind condities aan de kust anders zijn dan in het binnenland. Dat is wel iets waar je ook rekening mee moet houden als je een vlieger gaat kopen. De ene vlieger is er beter voor geschikt dan de andere.

4. Wat is je buget?

Dit is eigenlijk het belangrijkste waar het allemaal om draait.  aan elke vlieger zit wel een prijskaartje aan. In elke prijsklasse is wel een vlieger te vinden.. Je heb er al eentje voor nog geen 100 euro maar een vlieger in van 1000 euro of meer is dan toch ten opzichte van die van 100 euro beter afgewerkt en het vlieggedrag zal ook stabieler zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die van 100 euro minder is. Er zijn genoeg merken die een redelijk betaalbare instap modellen verkopen.

5. Wat is je karakter?

Het karakter speelt ook een rol mee in het maken van een keuze. Wanneer je een pittig karakter hebt zal een pittige vlieger beter bij je passen dan een gematigde vlieger. Ben je een relaxed figuur dan zal een gemoedelijke vlieger beter bij je passen.

6. Heb je ervaring?

Heb je al vlieger ervaring en met wat voor soort vlieger was dat? De meeste powerkites laten zich met 4 lijnen besturen. Iets wat wellicht ingewikkeld klinkt maar in de praktijk het vliegeren een stuk makkelijker en leuker maakt. Ben je een ervaren powerkiter dan is dit hele artikel niet voor jou bedoeld.Ook kun je op diverse forum in contact komen met ervaren Powerkiters o.a. op het forum van Vliegerdomein.