Flyboarden (aanschaf)

Hits: 9253

Bij het flyboarden sta je op een groot skateboard op luchtbanden en heb je een powerkite in je handen. De powerkite trekt je vooruit waardoor je over het terrein rijdt.

Er zijn landboards van meerdere disciplines iets hebben om jou zo de gelegenheid te geven door te groeien.

Flyboarden: Styles & Boards

Landboarden kun je in 3 disciplines indelen:

Mountainboarden/downhillen: je rijdt van een helling af;

Landboarden: je blijft aan de grond en rijdt van a naar b;

Flyboarden: de wielen komen van de grond, je maakt.sprongen en ...tijdens de hangtime kun je trucks uitvoeren.

In deze disciplines kun je ook nog RiderStyles onderscheiden: FreeRide (cruisen en trucks op het land) en FreeStyle (sprongen en trucks in de lucht!).

Elke discipline heeft zijn eigen boards:

Mountainboards: boards geschikt voor voortbeweging door van een ...hoogte (heuvel) af te rijden (downhillen);

Land(kite)boards: boards geschikt voor voortbeweging voor langere ...afstanden met een vlieger (kite);

Flyboards: boards geschikt voor voortbeweging op korte afstanden, ...het maken van sprongen en uitvoering van trucks (freeride, freestyle).

Er zijn landboards van meerdere disciplines iets hebben om jou zo de gelegenheid te geven door te groeien.

Welk Landboard moet ik kiezen?

Niet alle landboards zijn geschikt voor alle sportdisciplines en verkeerd gebruik kan leiden tot versnelde slijtage of het ongemak dat sommige dingen gewoon niet willen lukken. Ook aanleg speelt een rol: durf je veel, dan zou je op bepaalde landboards wat sneller uitgekeken kunnen zijn. Ook je lengte en lichaamsgewicht zijn van invloed op het landboard de geschikt voor je is.

Welke landboards zijn geschikt voor mij?

1.    Bepaal welke sport en stijl je wilt beoefenen;
2.    Bepaal wat je er nog voor moet leren;
3.    Geef jezelf de tijd om de sport met het juiste landboard (en vlieger) aan te leren;
4.    Laat je niet misleiden door de vette prints maar kijk of de eigenschappen van het board overeenkomen met het bovenstaande.

Veiligheid & riscico's

Om risico's bij het land- en flyboarden te mijden is het belangrijk dat je beschermende kleding aantrekt. Vooral knie- en elleboogbeschermers en een helm! Als beginner verdient het op- en afstappen extra aandacht. Zorg dat je powerkite op 12.00 staat zodat deze geen kracht levert waardoor je board onverwacht door blijft- of gaat rijden.
Zorg dat je de ruimte hebt immers, je vlieger kan crashen en op mede terreingebruikers vallen. Zet je vlieger hoog in het windvenster als anderen binnen het bereik van je lijnen komen. Controleer ook altijd de staat van je vlieger, je lijnen en je landboard en voorkom materiaalbreuk onderweg!

Flyboarden: wat heb ik nodig?

Een basis land- of flyboardset bestaat uit een:

Board

Geschikte landkite

Eventueel een rapeze (om je kite aan vast te maken)

Helm

Kniebeschermers

Elleboogbeschermers


Naast deze basisset zijn er allerlei uitbreidingen mogelijk.

Ook moet je er rekening mee houden, dat een tractionkite niet bij alle wind omstandigheden kan worden gebruikt. Bij low-wind heb je een grotere kite nodig en bij veel wind juist een kleinere. De meeste land- en flyboarders hebben danook meerdere vliegers waarmee het hele windbereik wordt afgedekt. Als je er een hebt, hou je dan aan de door de fabrikant opgegeven wind-range!

Waar moet ik als beginner naar kijken?

Kies voor een wat groter landboard. Deze is stabieler en wat comfortabeler. Hierdoor heb je meer tijd om de juiste beslissingen te nemen tijdens de actie. Kies ook voor een stabiele, rustige traction kite, die horizontaal georiënteerde kracht levert.