Anatomie kruisvlieger

Hits: 1480

Een kruisvlieger bestaat uit meerdere onderdelen. Om een vlieger beter te leren kennen moet men ook weten welke onderdelen er allemaal in een vlieger zit . En hoe ze heten.

1. Bevestigingspunt

Dit is het punt waar de stuurlijnen aan de toomlijnen worden vastgemaakt. Deze stuurlijnen kunnen op 2 manieren vastgemaakt worden. In de meeste gevallen zitten er ringetjes. waaraan je de stuurlijnen kunt bevestigen met een katteklauw of een clipwartel. Zit er geen ringetje maar een koortje met op het eind een knoop. Dan maak je een lus in de lijn. Daarna maak je die vast met een koesteek (meer daarover vind je onder de rubriek knopen) boven de eindknoop

2. Voorlijk:

De voorkant van de vlieger. (Leading edge)


3. Achterlijk:

Is de achterkant van de vlieger. (trailing edge)


4. Toomlijn/toom:

Toomlijnen zijn de lijnen die aan het frame van de vlieger bevestigd zijn. Met de toom kun je de juiste vlieghoek van jouw vlieger instellen. Het is ook mogelijk om daarmee de vlieger voor een bepaalde windsterkte in te stellen


6. Dwarsstokken & spreidstok:

Deze stokken zorgen er voor dat de vlieger zijn vorm behoud. De dwarsstok(ken) (dat zijn de onderste stokken. Die kunnen uit 2 stokken of uit 1 stok bestaan) zijn/is ervoor om te zorgen dat de vlieger de wigvorm krijgt. De standoff, battons en whiskers zijn hierop bevestigd. De bovenste stok (de stok die dichtbij de neus zit) noemen wij de spreider. De heeft als functie voor meer stevigheid. Zodat de vlieger goed in model blijft tijdens het vliegeren.


7. Neus:

Dat is de bovenkant van de vlieger. Het is ook een punt dat de meeste kans loopt op beschadigen. Bijvoorbeeld als de vlieger op zijn neus op de grond komt. Om te zorgen dat het doek niet snel stuk gaat. Is dat afgeschermd met stevig band.


8. Middenstok:

De naam zegt het al. Deze stok zit in het midden van de vlieger. De middenstok heeft de functie om de vlieger op de juiste spanning te houden. Het kan voorkomen dat je die kunt instellen naar wens.