Begrippen, Kitesurfen

Hits: 1816

In de kitesurf wereld zijn er enorm veel termen en begrippen. Om als beginner hier wegwijs in te worden hebben wij een begrippenlijst opgesteld met de meeste voorkomende termen en begrippen.

Angel of Attack.

Dit is de hoek waarin de kite in het windvenster staat. Vaak is deze af te stellen met de bridles.

Aspect Ratio.

Dit is de verhouding tussen de lengte en breedte van de kite. Een kite met een hogere aspect ratio is langer en vaak ook trager (HAR kites zijn vaak ook moeilijker te vliegen) dan een kite met een lagere aspect ratio.

Bar.

Een bar is het stuurmechanisme van de kite. Een bar wordt voor Depowerkites en sommige Powerkites gebruikt.

Beaufort/BFT.

Francis Beaufort was een engelse admiraal die zijn eigen schaal heeft op gezet met windsnelheden variërend van 1 BFT tot 12 BFT. Meer hierover kan je onder het kopje windsnelheid vinden.

Bridle.

De Bridle zijn de lijnen die vast aan de kite zitten. Hierdoor houdt de kite zijn profiel.

Cell.

Foil kites zijn opgebouwd uit meerdere delen ook wel "cellen" genoemd. Hierdoor houdt de foil kite zijn profiel en druk in de lucht.

Closed cell.

Closed cell kites zijn foil kites waarbij de lucht wel in de vlieger kan maar er niet meer uit. Hierdoor kan de vlieger een tijd op het water blijven drijven.

Concaaf.

Is de kromming of het hoogteverschil over de breedte van een kiteboard. Zie ook "scoop/rocker".

Downwind.

Als je met je rug pal in de wind staan dan wordt alles VOOR je "downwind" genoemd. Vaak spreek men van downwind varen/rijden. Dus eigenlijk met de wind mee gaan naar voren. Bijvoorbeeld wanneer je op zee vaart en je weer naar de kant wilt gaan. Dan ga je met de wind mee dus downwind.

Footpads.

De dempende laag die onder de voetbanden zit om schokken op te vangen.

Footstraps.

Voetbanden.

Handles.

oor sommige Powerkites gebruik je handles i.p.v. een bar. Dit zijn 2 stuurstokken waaraan je elk 1 powerlijn en 1 stuurlijn vast maakt. Met Handles kan je de Powerkite heel nauwkeurig controleren. Handles worden vaak met Kitelandboarden of Buggyen gebruikt.

Hangtime.

Hangtime is de tijd waarin je in de lucht hangt. De ene kite heeft meer hangtime dan de andere. Meer hierover bij de verschillende kites.

Kanten/Edgen.

De rail van je board het water in duwen met je hakken/tenen om de snelheid van je board af te remmen of druk op de lijnen opbouwen voor een sprong.

Katteklauw.

eenvoudige lus-knoop om bijvoorbeeld de vlieger aan de stuurlijnen te maken.

Kiteboard.

Surfplank die gebruikt wordt voor het kitesurfen.

Powerlijnen.

De powerlijnen zijn de lijnen die continu op spanning staan. Hierdoor blijft het profiel in de kite.

Ready to fly / RTF.

In de naam zit de betekenis eigenlijk al verstopt. Als de kite ready to fly is dan kan je deze meteen gebruiken. Dit wil zeggen dat er dus ook een bar/handles en lijnen bij zitten.

Rails

De buitenste randen van je kiteboard (de langste zijden, heelside en toeside)

Rem/stuurlijnen.

Met de stuurlijnen kan je de kite besturen/remmen. 

Scoop/Rocker.

Het ‘’hoogteverschil’’ tussen het midden van het board en de tips. Dit is nodig, omdat de tips van het board anders duiken. Ook is de scoop/rocker noodzakelijk voor bochten.

Sinussen.

Het in een golfbeweging op en neer sturen van je vlieger om meer power te verkrijgen.

Swivel Pully.

Een Trapezebeugel waar in plaats van een haak een katrol aan zit, waaraan de tussenlijn tussen de handles of de lus van de stuurbar bevestigd kan worden.

Toeside.

Als je omgekeerd rijdt/vaart met je hakken naar de vlieger toe.

Twintip kiteboard.

een kitesurfboard dat 2 kanten op kan varen (ook wel bi-directional kiteboard genoemd).

Tubekite.

vlieger met tubes (opgeblazen buizen) erin die de vlieger in vorm houden en zorgen dat hij niet zinkt.

Upwind.

Als je met je rug pal in de wind staat dan wordt alles ACHTER je "upwind" genoemd. Vaak spreek men van upwind varen/rijden. Dus eigenlijk tegen de wind in rijden. Bijvoorbeeld nadat je een hebt gesprongen en weer naar de plek wil waar je vandaan kwam.

Windrange.

De windrange is het bereik waarin je de kite kan gebruiken. Bijvoorbeeld van 3 tot 5 beaufort.

Windvenster.

Dit is het venster waarin je de kite kan sturen. Met de verschillende zones die verschillende krachten opleveren meer hier over bij het kopje windvenster.