Tips voor aanschaf een vlieger

Hits: 1161

Het aanbod van gebruikte vliegers via het internet is zeer groot en gevarieerd. Maar ook in vliegershops kom je ze tegen. En met name op het gebied van kitesurfen.

De tips op deze pagina zijn dan ook meer voor een vlieger om te kitesurfen, maar het is ook een goede richtlijn voor de aanschaf van andere vliegers. De aanschaf van een gebruikte vlieger kan een prima investering zijn. Een vlieger van één jaar oud is namelijk al de helft van die nieuwprijs waard. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de vlieger in goede staat is, zodat je er nog een tijd met plezier mee kan kitesurfen. Tien tips waarop je moet letten, bij aanschaf van een gebruikte vlieger, om geen miskoop te doen:

Doek.

Het eerste waar je naar kijkt is de staat van het doek. Verkleurde of vale plekken geven aan de vlieger veel en intensief is gebruikte. Een ‘knisperend’ doek is weinig gebruikt.

Reparaties. Een reparatie aan de vlieger hoeft de vliegeigenschappen niet te beïnvloeden. Check wel of de reparatie goed en professioneel is uitgevoerd. Kijk of het doek op de plek van de reparatie netjes tegen mekaar aan ligt, of er geen vouwen in zitten en of de stiksels netjes zijn. Betaal niet teveel voor een vlieger met reparaties, want dit beïnvloed de prijs. Zitten er reparaties in het doek over meerdere panelen? Dan is de kans veel groter dat de vliegeigenschappen slechter zijn geworden.

Leading edge.

De leading edge (grootste tube) van de vlieger is van het materiaal dacron gemaakt. Check de leading edge op slijtplekken. Deze kunnen betekenen dat de vlieger veel en lang op het strand heeft gelegen. Slijtplekken in de LE zijn lastig te repareren. Check vooral de tips van de vlieger.

Tubes.

Pomp de vlieger op, wanneer je een gebruikte vlieger wilt aanschaffen. De kans bestaat dat er een lek zit in de tubes. Na het oppompen bekijk je de bar en lijnen, zodat je er achter kunt komen of de vlieger langzaam leeg loopt. Dit zou achteraf een vervelend probleem zijn.

Bar.

Een veel voorkomend probleem met gebruikte barren, is de grip van de bar. Deze wil weleens loslaten op verschillende punten. Wanneer dit het geval is, is het niet fijn om de bar vast te houden. Het zorgt voor blaarvorming in de handen. Je wilt dus ook graag een bar in goede staat. 

Lijnen.

De lijnen van een gebruikte bar kunnen zijn opgerekt. Bekijk daarom of de lijnen gelijke lengte hebben. Check de lijnen ook op knoopjes en slijtage, die veel invloed hebben op de breeksterkte.

Jaartal.

Koop nooit een te oude vlieger. vliegers van voor 2007 hebben minder goede depower eigenschappen en herstarten vaak slechter uit het water. Laat je niet verleiden door de lage prijs.

Spreek ergens af om de vlieger te proberen.

Heb je op marktplaats of ergens anders op internet een vlieger gezien die je graag wilt kopen? Probeer met de verkoper op een vliegerspot af te spreken. Daar heb je ruimte om de vlieger geheel op te zetten en uit te proberen. Zo kom je er het snelst achter als er iets mis is met de vlieger.

Pomp.

Het is aan te raden zelf een pomp mee te nemen als je afspreekt via internet. Misschien heeft de verkoper er geen en dan heb je niet de mogelijkheid de vlieger op te pompen.

Vliegers op internet. Kijk hier voor je gebruikte vliegers en boards: