Hoe stel je een matrasvlieger af?

Hits: 959

Het is belangrijk dat de matrasvlieger goed is afgesteld. Zo voorkom je ongelukken en haal je het maximale uit je matrasvlieger.

Als je een nieuwe matrasvlieger koopt mag je ervanuit gaan dat deze goed is afgesteld en perfect vliegt. Bij een oudere matrasvlieger of bij de aanschaf van een tweedehands matrasvlieger kan het zo zijn dat de matrasvlieger niet meer helemaal goed is afgesteld. Het gevolg kan dan zijn dat de matrasvlieger niet meer goed vliegt, dat deze te veel power heeft, te weinig power heeft, gaat backstallen (achteruitvliegen), naar links of naar rechts vliegt of dat deze helemaal de lucht niet meer in wilt.


Het is van belang dat je stuurlijnen (achterste lijnen) en powerlijnen (voorste lijnen) even lang zijn. Dit kan je gemakkelijk controleren door de bar uit te lopen deze aan iets vast te maken en aan de bar te trekken. Zorg dat er op alle vier de lijnen evenveel kracht staat op het moment dat de bar volledig is gepowered. Mochten alle lijnen evenveel spanning hebben en de bar recht staat dan weet je dat de bar en lijnen in orde zijn.

Als je merkt dat de bar niet recht staat op het moment je trekt aan de bar dan weet je dat de stuurlijnen niet even lang zijn. De matrasvlieger zal in de lucht dan niet stabiel op 12 uur blijven staan en altijd naar dezelfde kant bewegen als je de bar loslaat of recht naar je toetrekt. Hoe groter het verschil tussen de lijnlengte hoe groter de impact zal zijn op het gedrag van de matrasvlieger. Je zal dit moeten oplossen en zorgen dat deze weer even lang worden. Dit kan op diverse manieren, wat deze mogelijkheden zijn komen we zo op terug.

Ook kan het zo zijn de powerlijnen niet even lang zijn ook dan zal de matrasvlieger niet stabiel blijven staan op 12 uur en de matrasvlieger zal altijd kiezen voor een kant. Het is dus van belang dat zowel de lengte van de stuurlijnen als de powerlijnen even lang zijn.

Daarnaast is het van belang dat de lengte van de powerlijnen en de stuurlijnen ook niet teveel van elkaar verschillen dit kan namelijk zorgen voor teveel of te weinig kracht in de matrasvlieger en kan zorgen dat deze gaat backstallen of frontstallen. In de meeste gevallen moeten deze lijnen even lang zijn op het moment dat de bar volledig staat gepowered. Een centimeter of twee verschil hoeft soms niet veel uit te maken maar dat kan wel! Deze afstelling is deels ook persoonlijk wat de ene namelijk lekker vindt varen als deze fullpower heeft vindt de ander de matrasvlieger fijner met iets meer depower. Deels kan je dit ook aanpassen met de knoopjes op het uiteinde van de lijnen en het depowersysteem wat op de bar zit.

Mocht dit niet het geval zijn zijn er diverse mogelijkheden om te zorgen dat de lijnen weer even lang worden.


Lijn oprekken.

Door de bar vast te maken aan een hek of paal kan je de lijnen voorzichtig oprekken, doe dit alleen als het verschil minder is dan 2 centimeter anders bestaat er een kans dat de lijn breekt of minder sterkt wordt. Door rustig aan de kracht op de lijnen op te voeren kan je de lijnen weer gelijk maken. Dit werkt voor zowel de stuur als de powerlijnen.

Knoopjes onderaan de bar.

We nemen een bar van North of Naish bij deze zitten er onderaan de bar op de leader lines diverse knoopjes aan een van deze knoopjes zit de stuurlijn bevestigd je kunt de stuurlijn verplaatsen over een van deze knoopjes om de stuurlijnen weer gelijk te maken.

Pigtails.

We nemen een bar van Cabrinha aan het eind van de lijnen vind je pigtails die gemakkelijk 10 centimeter langer of korter zijn te maken en ervoor kunnen zorgen dat je lijnen weer exact even lang worden. Slingshot heeft een pigtial met meerder knoopjes waardoor je hiermee de lijnen weer gelijk kunt maken. Mocht je een bar hebben zonder pigtails kan je er dus ook voor kiezen om een setje losse Cabrinha pigtials (Cabrinha Connect set) te kopen en deze op het einde van je lijnen te zetten.

Lijnen vervangen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om je lijnen te vervangen door een setje nieuwe. Als je lijnen vervangt vervang deze dan altijd per twee dit heeft te maken met de hoeveelheid rek in een lijn. Wil je dus de rechter stuurlijn vervangen dan zal je ook de linker stuurlijn moeten vervangen. Hetzelfde geldt voor de powerlijnen.

Lijnen inkorten.

Ook is het mogelijk om een lijn in te korten en deze te voorzien van een nieuwe sleeve (het stukje wat over het einde van de lijn zit en vaak een lus of een knoop heeft).

Mochten je lijnen (weer) even lang zijn dan zullen we moeten kijken of de matrasvlieger goed is afgesteld. Mocht je de matrasvlieger oplaten en merken dat de matrasvlieger toch iets doet wat je niet wilt dat hij doet dan zal het waarschijnlijk aan de afstellingen van de bridles van de matrasvlieger liggen. Check bij de aanschaf van een tweedehands matrasvlieger of de bridle set origineel is en je geen rare slijtage plekken ziet. Het is van belang dat de bridles exact gelijk zijn aan elkaar een verschil van een centimeter is al behoorlijk en kan ervoor zorgen dat de matrasvlieger niet meer fijn vliegt. Door de bridles op elkaar te leggen kom je erachter of deze nog gelijk zijn aan elkaar.

Mocht dit niet het geval zijn is het van belang dat beide kanten worden vervangen door een nieuwe bridle of een nieuw stuk van de bridle. Bridle sets zijn voor de meeste matrasvliegers al verkrijgbaar vanaf €50,- afhankelijk van het aantal lijntjes en pully’s.

Is het dus zo dat de lijnen en bridles gelijk zijn aan elkaar dan zou de matrasvlieger goed moeten vliegen. Laat de matrasvlieger de eerste keer altijd rustig op om te kijken of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Mocht de matrasvlieger toch gaan backstallen of frontstallen dan weet je dat je bij backstallen te veel power hebt in de matrasvlieger, de powerlijnen moeten dan dus wat korter worden gemaakt of de stuurlijnen wat langer.

Als de matrasvlieger gaat frontstallen oftewel te weinig power heeft zal je de powerlijnen langer moeten maken of de stuurlijnen korter.

Mocht de matrasvlieger afwijken naar een bepaalde kant weet je dat het niet aan de lijnen of bridles ligt maar aan de matrasvlieger zelf.

Het kan namelijk ook nog zo zijn dat de matrasvlieger altijd een bepaalde kant op vliegt omdat bijvoorbeeld de leading edge wat gedraait zit of dat het doek van de matrasvlieger aan een kant meer is opgerekt dat aan de andere kant of dat er door een onjuiste reparatie geen balans meer is in de matrasvlieger. Problemen zoals deze zijn vaak helaas niet meer op te lossen.