Repareren van een vlieger

Hits: 2579

Plotseling gebeurt het je vlieger stort neer en een stok schiet door je doek of een hond zag je vlieger voor een vogel aan en beet er een gat in of een gek sneed je lijnen door met zijn lijnen.

Als je dit overkomen is dan hoef je niet meteen gaan zitten huilen met de restanten van je ooit dure vlieger.

Hier zijn een paar tips, laten we zeggen 'eerste hulp' voor je vlieger:

Een gebroken stok moet vervangen worden. De meeste stokken zijn gemaakt van koolstof en zijn niet te reparern. Hetzelfde geld voor houten stokken. Als het je lukt om ze te repareren dan zullen ze de zwakke plek blijven en snel weer breken.
Stokken zijn te koop bij vliegerhandelaren.

Soms zit er een scheurtje in het zeil. Dit kan gerepareerd worden zodat de vlieger niet als verloren hoeft te beschouwen. Er zijn drie manieren om te repareren:

Vervang het paneel in het zeil dat beschadigd is. Dit is geen goede optie omdat het de randen van de omliggende panelen verzwakt als je ze los tornt en weer vast naait.

Naai een stukje over de scheur. Dit is ook geen goede optie. Doordat je met de naald telkens het doek perforeert verzwak je het zeil nog meer.

De beste manier om het zeil te repareren is om een sticker over de scheur te plaatsen. Deze stickers bestaan uit hetzelfde materiaal als dat van je zeil maar dan met een zelfklevend laagje op een kant. Deze stickers zijn verkrijgbaar bij een goed gesorteerde vliegerwinkel.

Als de scheur te groot is dan moet je toch een van de andere twee oplossingen gebruiken of het complete zeil vernieuwen.

N.B.: Als je een een-lijner repareert dan moet je dezelfde reparatie ook op de andere kant op dezelfde plaats uitvoeren dit in verband met de stabiliteit.

De lijnen kunnen worden gerepareerd als ze gebroken zijn. Niet met een simpele knoop, maar met een splitsing. Als je de lijn zou repareren met een knoop dan verzwak je hem alleen maar. Maar met een splitsing kan je 85%/95% terug winnen aan orginele sterkte. De moderne lijnen zijn gemaakt van Dyneema, een vrij glad polymeer. Ze hebben een holle kern. Om de lijn te repareren heb je een sleevenaald (een soort dubbel gevouwen ijzerdraadje) nodig. Voor de rest hoef je alleen maar de tekeningen te volgen.

 

  1. Maak de vezels wat losser aan de uiteinden van de lijnstukken. Steek de naald op een afstand van 25cm van het einde van de lijn in de kern van de lijn. Wurm hem nu 10cm verder richting het gebroken uiteinde. Daar laat je de naald weer naar buiten komen.
  2. Steek het andere uiteinde van het andere lijn gedeelte door de lus van de naar buiten komende sleevenaald. Haal nu voorzichtig de naald terug.
  3. Herhaal stap 1 en 2 zodat de twee splitsen netje naast elkaar liggen.
  4. Knip nu de uitstekende stukjes lijn weg. Test de verbinding voorzichtig met je handen. De spanning op de lijn moet geleidelijk opgebouwd worden anders laat de splits los. Gebruik daarom niet direct de lijn in harde wind. Als de lijn toch nog los mocht laten haal dan de lijnen over een grotere afstand door elkaar.