Uitleg over het Windvenster

in Wind
Hits: 1694

Hier onderaan kun je zien hoe een windvenster is opgebouwd. Nu zul je wel afvragen wat is een windscherm? Een windscherm is het gedeelte waar je met de vlieger in kunt vliegeren.

Je staat dan met je rug in de richting waar de wind vandaan komt. De meeste trekkracht die de vlieger ombouwd is recht voor je. Hoe meer je naar links of naar rechts zal gaan, zal ook de trekkracht afnemen. En de vlieger zal wanneer je uiters rechts of links van je bent uit de lucht vallen.

Daarom moet je er voor zorgen dat je voldoende snelheid hebt om de vlieger op dat moment in de lucht te kunnen houden en te draaien. als je de vlieger wilt laten landen dan ga je helemaal naar links of rechts om zo de vlieger zachtjes op de grond te laten landen. Zie voorbeeld dat hier onder  staat.

 Windvenster

 

De trekkracht neemt ook af wanneer je de vlieger hoog boven je hebt staan. Maak je dan een duikvlucht naar beneden dan zul je merken dat de trekkracht toeneemt.

Uitleg windvenster

De vlieger is in staat een aantal graden naar links, een aantal graden naar rechts en een aantal graden omhoog te vliegen. Als je de lijnen langer maakt zal de vlieger een grotere afstand afleggen van links naar rechts. De punt wordt immers groter. Echter de hoek, het aantal graden van die punt dus, wordt niet groter. Als de weerstand door langere lijnen groter wordt zal vanwege de afnemende efficiëntie, de hoek naar links, rechts en naar boven kleiner worden.

Hoewel het windvenster kleiner wordt lijkt het windvenster juist groter te worden omdat de vlieger trager is geworden en hij ook een grotere afstand moet afleggen van links naar rechts. De vlieger zal er meestal langer over doen om van links naar rechts te vliegen. De lift- en trekkracht wijzigt niet of nauwelijks, maar duurt hierdoor wel langer.

Bovendien is de vlieger bij een kleiner windvenster ook meer in de powerzone van de wind dan bij een groot windvenster. De tijd in de powerzone neemt daarom toe en de vlieger zal dus langer dezelfde kracht uitoefenen. Wij kunnen dat langer en in een kleiner windvenster vliegen als “harder trekken” ervaren, maar de prestatie van de vlieger gaat wel degelijk achteruit.

Een belangrijk gevolg van de verhoogde efficiëntie en een groter windvenster bij kortere lijnen is dat je met de vlieger beter upwind kunt rijden.