Meer of minder windkracht

in Wind
Hits: 1752

Korte lijnen kunnen gunstig zijn bij een te harde wind, omdat de vlieger dan korter in de powerzone is. Je zou hier gebruik van kunnen maken als je een iets te grote vlieger in veel wind wilt blijven controleren.

De te grote vlieger is nu korter in de powerzone van het windvenster. Ben je iets overpowered dan zou een kortere lijnlengte dus uitkomst kunnen bieden.

Bedenk wel dat de kortere lijnlengte de reactietijd korter maakt. Minder tijd om te corrigeren dus. Dat kan juist bij veel wind een nadeel zijn.

Kom je juist wat windkracht tekort dan kan een langere lijnlengte de oplossing zijn. De vlieger bevindt zich dan een langere tijd in de powerzone.

Bij weinig wind spelen langere lijnen wel sneller een negatieve rol i.v.m. hun grotere weerstand en gewicht. Het kan dus zijn dat je met langere lijnen juist meer wind nodig hebt om de vlieger nog goed te kunnen gebruiken. In het bijzonder de weerstand van de remlijnen kan de vlieger aardig afremmen. Die lijnen zijn ook in staat om je vlieger eerder te laten stallen dan nodig is. Hierbij speelt de doorsnede van de remlijnen een grote rol.