Wat houd Windkracht in?

in Wind
Hits: 1485

Al meer dan 200 jaar geleden, toen er nog geen windmeters bestonden, heeft admiraal Beaufort in 1805 een schaal bedacht om aan te geven hoe hard het waait.

De schaal loopt van 0 tot 12. Bij 0 is het windstil en bij 12 waait er een orkaan. In het weerbericht wordt die schaal nog altijd gebruikt. De weerman of vrouw zegt dan bijvoorbeeld: "In het binnenland verwachten wij een krachtige wind van 5 à 6 Beaufort." De schaal is ontworpen zowel voor op land als op zee en kent 13 schaaldelen (0 t/m 13).


Je kunt de windkracht vrij gemakkelijk inschatten aan de hand van bepaalde kenmerken zoals; als de bladeren ritselen dan is het windkracht 2 of als er kleine takjes afbreken, windkracht 8. Daarom hieronder de schaal van Beaufort met enkele kenmerken zodat jij straks kunt schatten hoe hard het waait.

Wat is wind eigenlijk?

Om wat meer te begrijpen wat wind is en hoe het onstaat. Zal ik het hier proberen éénvoudig en in het kort uit te leggen. De grootste bron van alles is de zon. De zon heeft een grote invloed op het weer. De aarde wordt overdag verwarmt. En in de avond na zonsondergang koelt die weer af. Daar door onstaan er temperatuur en drukverschillen. Met als gevolg wind. Dit is nog maar éénvoudig uitgelegd, want het is uiteraard nog ingewikkelder.

De wind is afhankelijk van de temperatuur. De minste wind kun je verwachten ongeveer 2 á 3 uur na zonsopkomst, de meeste wind ongeveer 3 á 4 uurna de hoogste stand van de zon.

Beste tijd om te vliegeren.

De beste tijd om te gaan vliegeren is dan ook rond 16.00/17.00 uur. Daarna zal de wind af gaan nemen
* Windkracht wordt alleen gebruikt om de gemiddelde wind aan te geven. Niet om de kracht van windstoten uit te drukken.

De windkracht volgens de Schaal van Beaufort

De schaal van Beaufort wordt gebruikt voor de gemiddelde windsnelheid, níet voor de snelheid van rukwinden. Heel vaak worden die twee met elkaar verward. Als de wind bijvoorbeeld gedurende 10 minuten waait met een gemiddelde snelheid van 70 km/u met pieken tot meer dan 117 km/u, is er dus geen sprake van windkracht 12 (orkaan), maar van windkracht 8 (stormachtige wind).

Meer of minder windkracht

Korte lijnen kunnen gunstig zijn bij een te harde wind, omdat de vlieger dan korter in de powerzone is. Je zou hier gebruik van kunnen maken als je een iets te grote vlieger in veel wind wilt blijven controleren. De te grote vlieger is nu korter in de powerzone van het windvenster. Ben je iets overpowered dan zou een kortere lijnlengte dus uitkomst kunnen bieden. Bedenk wel dat de kortere lijnlengte de reactietijd korter maakt. Minder tijd om te corrigeren dus. Dat kan juist bij veel wind een nadeel zijn.

Kom je juist wat windkracht tekort dan kan een langere lijnlengte de oplossing zijn. De vlieger bevindt zich dan een langere tijd in de powerzone (het gebied waar je de meeste trekkracht heb. Zie windvenster).

Bij weinig wind spelen langere lijnen wel sneller een negatieve rol i.v.m. hun grotere weerstand en gewicht. Het kan dus zijn dat je met langere lijnen juist meer wind nodig hebt om de vlieger nog goed te kunnen gebruiken. In het bijzonder de weerstand van de remlijnen kan de vlieger aardig afremmen. Die lijnen zijn ook in staat om je vlieger eerder te laten stallen dan nodig is. Hierbij speelt de doorsnede van de remlijnen een grote rol.