Een matrasvlieger oplaten

Hits: 5245

Sommige vinden het oplaten van een matrasvlieger in het begin nogal lastig, maar dat hoef het niet te zijn. Hier vind je wat tips over hoe je dat het beste kan doen.

Hoe laat ik een 2 lijns matrasvlieger op?

Het oplaten van een twee lijns matrasvlieger stelt eerlijk gezegd niet heel veel voor. Voordat je gaat beginnen rol je als eerste je lijnen uit. Om het jezelf wat makkelijker te maken is het handig om je straps of je bar achter een grondpen vast te zetten. Wanneer je je lijnen uitgerold hebt spreidt je je matrasvlieger en knoopt de lijnen vast d.m.v. een katteklauw knoop (lusknoop). Afbeelding 1 geeft de lus weer van je uitgerolde lijn. Daarna maak je een lus zoals in afbeelding 2 en 3 wordt weergegeven. Wanneer je deze lus gemaakt hebt kun je de lijn van je matrasvlieger, door de lus halen. De lus trek je vervolgens strak achter de knoop en dit is voldoende om de vlieger aan de lijnen te houden. Vervolgens trek je de lijnen strakzodat je matrasvlieger rechtop komt te staan. Wanneer deze nu wind vangt, zul je doormiddel van een klein rukje, je vlieger de lucht in krijgen.

Het alleen oplaten van een matras met 2 lijnen is zeer eenvoudig. Als het matras helemaal uitgespreid op de grond ligt, trekt men de lijnen strak. Als de lijnen strak staan, trek je ze nog iets verder naar je toe zodat (een deel van) het matras rechtop komt te staan, het matras vult met lucht en gaat nu vanzelf de lucht in. 

Hoe laat ik een 3 lijns matrasvlieger op?

Het oplaten van een 3 lijns matrasvlieger gaat bijna op dezelfde manier als de twee lijns matravlieger. Tevens kun je dezelfde knoop (katteklauw) gebruiken om je lijnen vast te knopen. Er is alleen 1 ding anders, de 3e lijn is een remlijn. Wanneer je de vlieger op wil laten zul je ervoor moeten zorgen dat je remlijn (middelste lijn) slap hangt. Vervolgens geef je een ruk aan je bar en de vlieger zal de lucht in gaan.

Hoe laat ik een 4 lijns matrasvlieger op?

Bij een 4 lijns matrasvlieger gaat het allemaal net even wat anders. Om te beginnen met je lijnen. Ik maak altijd setjes van 2 lijnen. Altijd een remlijn en een stuurlijn per winder.  Maar dit is maar net wat je zelf het makkelijks vindt. Wanneer je je lijnen hebt uitgerold, knoop je je lijnen vast op de manier in de bovenstaande afbeelding. Ook hier is het handig om je handles achter een grondpin te zetten. Ik zet meestal mijnn remlijnen achter de pin. Mocht het gebeuren dat de vlieger windt vangt wanneer jij terugloopt naar je handles, dan zorgen de strakgetrokken remlijnen er wel een beetje voor dat de matrasvlieger aan de grond blijft. Nu komt het oplaten, dit gaat net even anders dan de twee en drie lijns vliegers. Je zorgt er nu voor dat je je stuurlijnen strak trekt (de bovenste lijnen) en laat de remlijnen losjes. (de onderste lijnen). Wanneer de vlieger wat wind vangt kun je een kleine ruk geven en je hebt je matrasvlieger in de lucht.

Voorkomend probleem bij het oplaten van een 4 lijns matrasvlieger.

Regelmatig komt het voor dat iemand naar mij toe komt met de vraag waarom zijn matrasvlieger niet wil opstijgen. In de meeste gevallen is dat simpel op te lossen. De vlieger heeft 4 lijnen waarvan 2 lijnen die als stuurlijnen dienen (dat zijn de bovenste lijnen) en 2 lijnen als remlijnen. Als de vlieger niet opstijgt zullen de remlijnen waarschijnlijk te strak staan. Dit is te verhelpen door de remlijnen een knoopje terug te zetten. 

Lees ook: