De Sleeve(s)

Hits: 14603

Wie een tijdje vliegert met powerkites komt vanzelf in aanraking met sleeves en het aanbrengen ervan. Hier beschrijf ik een aantal manieren om je lijn van een sleeve te voorzien.

Sleeve is een Engels woord en betekend letterlijk mouw. Een sleeve is een soort van hol garen (mantel) wat over je vliegerlijn heengaat.

Wanneer je een lijnenset koop voor je powerkite zitten er standaard 2 sleeves per lijn aan. Een sleeve is noodzakelijk omdat Dyneema erg glad is en daarom lastig te knopen. Met een sleeve voorkom je dit probleem. Dyneema heeft een laag smelt punt en de wrijvingswarmte in een kruipende knoop kan dat punt wel eens halen. Tevens zorgt de sleeve ervoor dat je de gemaakte kattenklauw weer makkelijk los krijgt. Een sleeve bevordert tevens dus de levensduur van je lijn.

Wat zijn gesleevde (pre sleeved) lijnen?

Het sleven van lijnen is niets anders dan het aan brengen van een dikkere lijn over je vliegerlijn, als bij de isolatie bij een elektriciteitsdraad. Hierdoor wordt je contact oppervlak groter en voorkomt hierdoor slijtage aan de toom draden, knopentouw aan de handgreep en vliegerlijnen.

De sterkte van de lijnen (afhankelijk van de leverancier) wordt aangegeven in kg (kilogram) of daN (deka-newton). daN (deka-newton) is de meest correcte eenheid om de sterkte van vliegerlijnen in uit te drukken.

Hoe hoger de daN hoe sterker de vliegerlijn. Sterkte van de vliegerlijnen worden, zoals eerder aangegeven, ook wel uitgedrukt in kg, kp of lbs. Ter vergelijking 1 daN staat ongeveer gelijk aan 1 kg of 1 kp of 2,2 lbs.

Hoe hoger de daN waarde hoe meer uw lijnen kunnen hebben als het bijvoorbeeld gaat om het aan kunnen van windstoten.

De meerwaarde van het sleeven

Dyneema is vanwege de lage smelttemperatuur in feite ongeschikt om te knopen. Door belasting ontstaat er wrijving in de knoop waardoor de temperatuur snel zal oplopen. In feite zorgt de hoge druk tijdens de belasting ervoor dat de lijn smelt. Onze Dyneema vliegerlijnen, die een relatief kleine diameter hebben, worden daarom voor het knopen vaak voorzien van een sleeve.

Er zijn vele redenen voor het gebruik van de sleeve. De belasting wordt met een sleeve beter verdeeld in de knoop. Hierdoor zal de knoop minder snel los schuiven, ontstaat er minder snel wrijving en zal de lijn ter hoogte van de knoop ook minder snel smelten. De sleeve verhoogt de radius van de bochten in de knoop. Dit zal de belasting beter verdelen. De wrijving zal hierdoor verminderen, waardoor de temperatuur minder hoog zal oplopen. Ook voorkomt de sleeve slijtage aan de Dyneema lijn. Een sleeve zorgt er zodoende voor dat het sterkteverlies door de knoop of steek aanzienlijk wordt vermindert.