De vliegerlijnen

Hits: 2117

De meeste vliegerlijnen worden tegenwoordig voornamelijk gemaakt van Dyneema. Dyneema is een geregistreerd handelsmerk van DSM, dat gelegen is in Heerlen.

Die behoort met Spectra van Performance Fibers tot de groep zogenaamde “high modulus polyethylene” vezels. Het is de sterkste vezel ter wereld als we de gewichtsbasis als uitgangspunt nemen. Op die manier bekeken is het 15 maal sterker dan staal.

De belangrijkste eigenschappen van het in 1979 in Heerlen (!) uitgevonden Dyneema zijn de relatief zeer lage rek (minder dan 3%), zeer hoge breeksterkte en het lage gewicht. Verder is Dyneema net als Spectra zeer glad. Vanwege al deze gunstige eigenschappen is Dyneema voor ons de ideale vliegerlijn. Toch heeft Dyneema ook enkele minder gunstige eigenschappen. De Dyneema lijn (polyethyleen) is erg zacht, slijt snel en heeft een relatief lage smelttemperatuur waardoor Dyneema al bij temperaturen tussen 140 en 160 graden zal breken.

Voordat Dyneema werd toegepast werden vliegerlijnen meestal gemaakt van nylon, polyester en Keflar. Deze voorgangers hebben veel hogere smelttemperaturen. Nylon en polyester smelten bij een temperatuur van ongeveer 250 graden en Keflar smelt pas (valt min of meer uit elkaar) bij een temperatuur van ongeveer 500 graden. We zullen bij de verwerking van Dyneema, naast alle positieve specificaties, ook met de minder positieve eigenschappen rekening moeten houden.

De kwaliteit van Dyneema lijnen wordt aangegeven met een SK-nummer. Hoe hoger dit getal, hoe beter de kwaliteit. Voor onze vliegerlijnen wordt meestal gebruik gemaakt van SK-65 en SK-75. De SK-75 is minimaal 10% sterker dan de SK-65. Dyneema met een lagere SK-waarde wordt gebruikt voor allerhande soorten touw, visnetten, kleding, etc.

Keflar

Keflar is een dunne sterke lijn maar heeft als nadeel ander lijnen door te snijden en kan ook diepe snijwonden veroorzaken. Om dze reden is Keflar verboden om te gebruiken als vlieger lijn.
Polyester lijnen zijn goedkoop maar zijn vaak dik en stroef. Hierdoor wordt je vlieger na enkele loopings onbestuurbaar en zal snel slijtage vertonen. Polyester lijnen zijn beter geschikt als toom lijnen.
 

Naaien of knopen van de vliegerlijnen

De meeste vliegerlijnen worden tegenwoordig voorzien van een sleeve aan de uiteinden. Het aardige van het toepassen van een sleeve bij een vliegerlijn, is dat hij er ook voor kan zorgen dat de knoop helemaal niet meer nodig is. Het gesleevde deel van de lijn laat zich namelijk eenvoudig naaien. Hoewel het, bij de in de buggywereld gebruikelijke dikte en sterkte van de lijnen, niet veel zal voorkomen dat een gesleevde lijn die geknoopt is op de knoop in het gesleevde deel zal breken is een gesleevde lijn die genaaid is wel degelijk sterker dan een gesleevde lijn die geknoopt is.

Testen met diverse lijnsoorten hebben dit aangetoond. Bij zware belasting zal de gesleevde lijn met een knoop in de sleeve niet alleen eerder breken dan de genaaide uitvoering, maar ook meestal op de knoop breken. De gesleevde lijn die genaaid is, zal pas bij een hogere belasting breken en dat meestal doen op de overgang tussen het genaaide dubbele deel van de lijn en het ongenaaide enkele deel van de lijn. Het belastingsverschil kan oplopen tot wel 40% in het voordeel van de genaaide sleeve.

Het naaien van de sleevelijnen heeft aan de zijde van de vlieger verder nog als voordeel dat er minder kans is dat de toming achter de knopen blijft haken. Dat is vooral een pluspunt bij depowerbare vliegers. Deze vliegers hebben doorgaans een uitgebreider toomplan, dat ook nog eens complexer is (o.a. vanwege het gebruik van bijvoorbeeld pulleys, etc.).

Een veel genoemd nadeel dat een lijn met een genaaide lus op een willekeurig punt halverwege de lijn zal breken, blijkt uit testen niet te kloppen. Indien de lijn niet halverwege beschadigd is, zal hij meestal breken aan het eind van de genaaide lus.