Het Oprollen

Hits: 1877

Het oprollen van je lijnen kan je het beste door met een zogehete 8-winder. Vaak worden bij beginnersvliegers eenvoudige lijnen geleverd die op twee ronde spoelen zijn gerold.

Wanneer je na het vliegeren je lijnen wilt opruimen, zul je al gauw geneigd zijn om de spoel in je linkerhand te houden en de lijn er met je rechterhand er omheen te wikkelen. Waarschijnlijk rol je ze dan later weer af door de spoel in je handen te draaien. Dit heeft tot gevolg dat de lijn bij iedere keer opwikkelen verder getwist raakt, en er zelfs kinken in kunnen komen. Een ander nadeel van deze ronde spoelen is natuurlijk dat je allebei je vliegerlijnen apart moet opwikkelen.

De voordelen van een 8-winder is dat je allebei de lijnen tegelijk op kunt wikkelen en omdat je achtjes draait, wikkel je steeds links en rechtsom. Daardoor worden de lijnen niet om elkaar heen gewikkeld. Als je de lijnen de volgende keer gewoon van je winder af laat lopen, kun je meteen weer verder vliegeren. Het gebruik van zo’n 8-winder betekent wel dat je met vaste lijnlengte vliegt en dat je losse handvatten gebruikt.