Vliegers in Afganistan

Hits: 416

Al meer dan 100 jaar wordt er volop gevliegerd in Afganistan en wordt door jong en oud beoefend. Een mooi voorbeeld daar van is de Speelfilm de Kite Runner.

De vliegers in Afganistan variëren van 0,5 m tot 1,5 m in doorsnee. Het vechtvliegeren noemen ze daar Gudiparan Bazi. Zoals overal worden de lijnen traditioneel gemaakt van katoenen lijnen en een mengsel van fijn gemalen glas, rijst en lijm. Maar de voorkeur gaat toch uit naar nylon lijnen en sterker lijm. Tijdens de gevechten afhankelijk van de grootte van de vlieger kunnen ze een hoogte bereiken van 3,5 km.

Van 1996 tot 2001 heeft de Talibanregering het vliegeren in Afganistan verboden.Vliegeren was volgens hun onislamitisch. Na de val van de Taliban-regering is het vliegeren en het vliegervechten weer terug.

Het vechtvliegeren wordt altijd in de herfst gedaan, dan is de wind op zijn best. De meeste (Volwassenen en kinderen) zijn er dan weer klaar voor om met hun kleurrijke vlieges te gaan vliegeren. Overal zie je ze dan met hun vlieger bezig zijn. In de straten, daken en dakterrassen. En de lucht gevuld mer ontelbare vliegers. De bedoeling is om elkaar vliegerlijn door te snijden. En de kinderen gaan achter de doorgesneden vlieger aan. Dit is allemaal niet zonder gevaar. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken. De lijnen zijn scherp en gevaarlijk, maar niet alleen dat ook zijn er vliegeraars die in de heetst van de strijd en dan ook niet goed opletten, naar beneden vallen..