Vliegers in Cambodja

Hits: 509

Toen deze Cambodjaanse vlieger bijna was uitgeroeid onder de Rode Khmer-regime, heeft men weer nieuw leven  in de twee-duizend-jarige Cambodiaanse vlieger cultuur geblazen. 

Eerdere referenties naar de Cambodjaanse vliegers zijn terug te vinden in documenten uit de Khmer periode, honderden jaren geleden. Een gegraveerde steen van 824 na Christus verwijst naar de koninklijke vliegerceremonie. Ook verwijst de Portugees Quiroga de San Antonio in zijn dagboeken naar vliegers met zoemers die een aangenaam geluid produceren.

Cambodja was ooit een dominante mogendheid in Zuidoost Azië. Tegenwoordig is het een van de armste landen ter wereld, maar bezit ook een van 's werelds grootste en meest spectaculaire culturele erfgoed. Duizend vierkante kilometer in oppervlak, een paar duizend jaar oud en opgebouwd uit honderden gebouwen, blijft Angkor één van de belangrijkste toeristische attracties op aarde. Door persoonlijke en professionele betrokkenheid, probeert Sarak directeur van het Departement van Culturele Ontwikkeling (Ministerie van Cultuur en Kunst in Phnom Penh, Cambodia) de oeroude Cambodjaanse tradities te bewaren. Helaas worden deze tradities bedreigd door modernisering en interne en externe machtsstrijd, zoals de oorlog met het naburige Vietnam.

De oorsprong van de Cambodjaanse vliegers, meer dan 2.000 jaar geleden, sagen en legends over vliegers, en de deelneming aan de vliegersport door de Cambodjaanse royalty. Er is zelfs een hoofdstuk over ceremoniële handelingen van toepassing op vliegeren, zoals muziek, dans, offerandes, gebruik van wierook, het gebruik van lampions, en rituele processies van vliegerfanaten.

Hoewel duidelijk beïnvloed vliegerontwerpen uit omliggende landen, is de Kleng Ek distinctief, origineel en prachtig. Dit Cambodjaanse stukje meesterwerk lijkt op een menselijk figuur, met een grote, wijde hoed en een zoemer van riet en bamboe. De vlieger zelf bestaat uit bamboe, met de hand gemaakt papier van suikerpalm of zijde als doek, geweven dakriet voor de staarten, gevlochten en in was gedrenkte lijn en lijm van kleefrijst. Gereedschap bestaat uit bijlen, messen, wetsteen, schaven, beitels en dergelijke. En natuurlijk zijn er gerelateerde accessoires als bamboe haspels.

Meer uit deze categorie:

Meer interessante artikelen: