Vliegeren in China

in China
Hits: 893

De Chinese vlieger was vroeger belangrijk in de Chinese cultuur, het was een soort status. De vliegers voor de rijkere waren gebouwd met ingewikkelde bamboe frames.

En voorzien van mooie beschilderingen op de zeilen van zijden. De minder rijken moesten het doen met een goedkoper vliegertje van papier. Net als de Japanse vliegers. Tegenwoordig heb je Chinese vliegers in verschillende maten, van enorme grote tot micro-miniaturen. De chinezen staan bekend om hun treinvliegers, zoals de Dragonheaded, Centipede en de ganzen in V vorm.

In de oude Chinese vliegersport was en is de zwaluw een geliefd model. Nini’s ontwerp is gebaseerd op traditionele vliegers. Met haar gouden vleugels symboliseert ze de uitgestrekte hemel en brengt geluk. Het Chinese woord voor Zwaluw is Yan en Yanjing is ook de naam van de hoofdstad in de antieke tijd.

Vliegeren is in China heel populair. Zodra er maar even voldoende wind staat trekken Chinezen er op uit om op pleinen en in parken hun vliegers op te laten. De vliegers zijn er in alle soorten en maten, felgekleurd en altijd heel bijzonder. Sommige vliegers zijn wel honderd meter lang, en bestaan uit tientallen onderdelen. Een draak bijvoorbeeld, of een hele school vissen. Vliegeren is dan ook lang niet alleen iets voor kinderen, ook volwassenen vliegeren graag. Volgens de overlevering werd de vlieger in de 4de eeuw v. Chr. uitgevonden door de Chinese ambachtsman Lu Ban.

Vliegers hadden in het oude China een militaire functie. De Chinese soldaten beschilderden de kleurrijke vliegers met afschrikwekkende symbolen, om zo de vijand in de war te brengen en hem angst in te boezemen. Ook werden vliegers gebruikt door soldaten onderling om ermee te communiceren over grotere afstanden. Pas tijdens de Tang-dynastie (618-907 n.Chr.) werden de vliegers geschikt voor gebruik door het gewone volk. Op bamboe frames werd gekleurd papier, zijde of een stuk stof gespannen. Ook meer extravagante ontwerpen werden gemaakt.

Zo was het tijdens de Tang-dynastie helemaal in de mode om kleine lantaarntjes vast te maken aan de vlieger. De grote populariteit van het vliegeren wordt ook zichtbaar tijdens de zogenaamde vliegerfestivals, die overal in China worden gehouden. Het bekendste vliegerfestival in China is het Weifang International Kite Festival, dat jaarlijks in april wordt gehouden

in het stadje Wei Fang in het oosten van China in de provincie Shandong. Waar al eeuwen vliegers gemaakt, een traditie die nog steeds voortduurt. Tijdens dit festival worden tienduizenden vliegers de lucht in gelaten. In Beijing wordt eigenlijk het hele jaar door gevliegerd, zolang er maar genoeg wind staat. In Beijing wordt vooral veel gevliegerd op het Tiananmen-plein (Plein van de Hemelse Vrede, tegenover de Verboden Stad) en het Ritan Park.