Over Vliegeren Op Bali

Hits: 711

Bali staat bekend als het eiland van de “morgen God van de wereld”. De bevolking van Bali hangen hoofdzakelijk de Hindoeïstische godsdienst aan en bidden en offeren daardoor in de morgen.

Mythes en legendes over de vliegers van Bali

Voordat de vliegers van Bali het luchtruimkiezen  wordt er een Hindoeïstische ceremonie  uitgevoerd, zeker zal dit gebeuren voor dat de grote vliegerevenementen van start gaan.

Door een hoge priester worden soms in een speciaal daartoe opgerichte tempel de vliegers gezegend. Ook komt het voor dat op het vliegerveld (rijstvelden) een speciaal voor dit doeleind tijdelijk bouwwerk van bamboe en doeken wordt neergezet welke als tempel fungeert gedurende het vliegerfestival.

Overeenstemmend met de Hindoe mythologie gaat men er van uit dat niemand minder dan de Hindoe God Siva erg veel van vliegers houd. “Rare Angon”. Jongens en jongemannen brengen daardoor een groet aan Siva met hun soms zeer grote vliegers.

Op Bali zijn een drietal vliegers bekend, welke mee doen op grote vliegerfestivals. Verder zijn er nog de vliegers voor de vele toeristen, maar dit soort vliegers worden niet gevlogen op de vliegerfestivals, soms zie je ze in de lucht naast het festival terrein.

Bebean

Als eerste vlieger is er de Bebean, welke moet lijken op een vis. Vis is een belangrijk product voor de bevolking van Bali, vis wordt gegeten bij de maaltijden en is tevens een belangrijk element  bij de ceremonies. Bali beschikt over veel vis uit zee, rivieren, meren en rijstvelden. De vliegers worden door groepen jongens/mannen opgelaten waarna meerdere mensen de vliegerlijn zullen controleren. De vliegers komen veelal in de kleuren rood, zwart, of rood/zwart voor. Het vliegerdoek bestaat uit een soort gladde voeringstof en het geraamte is gemaakt van bamboestokken. De vlieger beschikt over twee uitlopers welke als staart fungeren.

Janggan

Over de Janggan wordt wel gezegd dat hij beschikt over een hoofd, longen en staart. De vlieger draagt een hoofd van een draak en is zeer kleurrijk en de staart is soms wel meer dan 200 meter lang. De Janggan wordt in de Bali kleuren rood, wit en zwart gevlogen.

De legende over deze vlieger is overeenstemmend met de Hindoe mythologie over onze aarde welke door een grote schildpad (“Benawang Nala”) en een grote draak (“Naga Basuki”)  in evenwicht wordt gehouden waardoor de mensen een evenwichtig en vredig leven zullen leiden.

Pecukan

De Pecukan beschikt over een enigszins gebogen rug welke aan linker en rechterkant in een punt bij elkaar komen. De symbolisering van deze vlieger is het evenwicht in het leven, zoals negatief en positief, wit en zwart, dag en nacht, goed en slecht,  al deze voorbeelden zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden, zo ook deze vlieger.                                                                     

Zoemer

Op al deze Balinese vliegers behoort een zoemer te zitten.

De vliegers beschikken in de meeste gevallen over twee zoemers, waarvan een in de top van de vlieger zit (de manlijke of de “maat” van de vliegeraars) en de tweede zoemer aan de onderkant of de bodem van de vlieger (de vrouwelijke zoemer) De zoemers zijn gemaakt van bamboe al buiger en hebben een rotan band, ook wordt de zoemerband wel gemaakt van de palmboom, welke zeer sterk is. Deze twee zoemers symboliseren ook hier weer de zeerbelangrijke harmonie van en in het leven.

Toeristische vliegers

Deze worden op Bali in vliegerwinkels, kraampjes en los op het strand verkocht door handelaren, veelvoorkomend zijn vogelachtige vliegers, draken en 3D vissersboten. Het vlieggedrag van deze vliegers is moeilijk voorspelbaar, veelal zie je dat bij matige wind deze vliegers niet of niet goed vliegen.

Het vliegerfestival van Bali

Rond juni vindt in Padanggalak Beach op Bali het Bali het bekende Kite Festival (BKF)  plaats. Tijdens dit festival strijden lokale groepen voor een prijs voor de mooiste traditionele vlieger.  Meer dan 150 groepen, bestaande uit zo’n 50 mensen, werken twee jaar lang aan de prachtigste creaties. De vliegers zijn niet bepaald klein: 8 meter doorsnede is geen uitzondering. Daarom is er een team van minstens 15 mensen nodig om de vliegers op te laten. Er zijn drie verschillende soorten vliegers: Bebean, Petucan en Janggan. De Bebean heeft de vorm van een Balinese vis en is de meest populaire vliegersoort. De Janggan heeft de vorm van een draak en heeft een staart van maar liefst 200 meter lang! De laatste dag van het festival is voor de 3-dimensionale “creatieve” vliegers, die de meest bijzondere vormen aannemen. Zo vliegen er helikopters, heksen en vrachtwagens door de lucht!