Japanse traditionele vliegers (1)

Hits: 680

De traditionele japanse vlieger die al eeuwen lang traditioneel gemaakt wordt bestaat uit een lichte soort bamboe of een houten frame. Dat bekleed wordt met Washi.

Washi is een soort papier gemaakt wordt in Japan. Het wordt gemaakt uit de vezels van de bast van de gampi boom, de mitsumata struik (Edgeworthia papyrifera), of de papier moerbei, maar ook gebruikt  men bamboe, hennep, rijst en tarwe. Washi komt uit wa betekend Japanse en shi betekend papier.


Het maken van een vlieger vergt een aanzienlijke vaardigheid in het bouwen als in het oplaten. Japan kent daarom meerdere meesters (vakmannen) die er een waar kunstwerk van maken. De vlieger heeft een lange geschiedenis die terug gaat naar 400 jaar voor Christus en nog verder terug. Ze werden gebruikt als speelgoed volks religie en militaire doeleinden.

 

AIZU-TOJIN

De betekenis van deze vlieger is: "rechter van de hel," de duivel in de hemel

Deze vlieger heeft een speciale vorm In vergelijking met andere vliegers die uit Fukushima komen (noordelijke deel van het eiland Honshu). aangenomen word de oorsprong van deze vlieger ligt in Goto, Iki, Nagasaki, dat ligt in het zuidelijk deel van Japan. Na het beschilderen, wordt het papier (zeil) afgewerkt met tan. Dit is om het zeil te versterken voor de versterking. Deze methode is zeer speciaal in Japan.

ASHINAGA YAKKO

Deze vlieger is een soort van Yakko en heeft lange benen die fungeren als stabilisator of staart voor het evenwicht. "Ashi" betekent 'poten', 'Naga' betekent 'long' en 'Yakko "betekent' een dienaar 'in het oude tijdperk. Vele soorten Yakko-Dako worden gemaakt in Shizuoka. De Ashinaga-Yakko is meest opmerkelijke Yakko.

BARAMON

Deze vlieger is over komen waaien naar Japan vanuit Oost-Azië, zoals India, Maleisië en Indonesië. Dit type vlieger is gemaakt op Hirado, Iki en Goto eilanden in Nagasaki prefectuur gelegen in het zuidelijke deel van de Japan. Het ontwerp  is een Damon de helm van een oude Samurai.

BEKKAKOU

De vlieger heeft een humoristisch uiterlijk met een staart voor een   stabiele vlucht. Dit type vlieger is ontstaan   in Yokosuka district Shizuoka dat beroemd is door een verscheidenheid van vliegers. De ogen van deze vlieger zijn geschilderd met zilveren kleur en heeft een draaimechanisme dat door de wind in werking wordt gezet.

BUKA

De Buka is een van de traditionele gevecht vliegers. De gevechts techniek van de Buka vereist veel vaardigheid en ervaring. Het heeft twee teugels en geen staart. De Buka is afkomstig uit Shizuoka. Waar nog meer verschillende soorten vliegers vandaan komen.
BUTTERFLY

De vlieger is niet zo populair in Japan. Er zijn vele variaties van dit soort vliegeren zoals de "Bee-vlieger", "Dragonfly-vlieger", "Cicada-vlieger", "Dazen-vlieger," Vlieger-vlieger "," Uil-vlieger "," Crow-vlieger ", enz.

CHOCHIN

Chochin is Japanse lantaarn en deze vlieger lijkt op een chochin (papieren lantaren)

DARUMA

Daruma betekent Bodidharma, een oude grote boeddhistische monnik. Hij bad gedurende negen jaar op een stenen tafel zonder zich te bewegen. En zijn armen en benen waren verdwenen. U kunt diverse schilderijen bekijken van Bodhidharma bij een heiligdom of een tempel in Japan. Een lange staart is enkel nodig om deze vlieger te laten vliegen. Het ontstaan van deze vlieger was in Hatano stad, Kanagawa.

EDO

Edo is de oude naam van Tokyo. Deze vlieger is één van de meest decoratieve vlieger in Japan. Met afbeeldingen van beroemde historische of traditionele verhalen in Japan.

Het aantal toomen van de Edo Dako zijn 11 of 14 met elke een lengte van ongeveer 20-25 keer haar hoogte. De toomen zijn moeilijk aftestellen. Het is beroemd om zijn grote Hummer (Een Hummer maakt een soort brom geluid door de wind) op de top vlieger. Deze vlieger is geschikt voor de windsnelheid van 5 m t/m 15 m/second.

 

EDO KAKU

Edo Kaku is een kleinere variant van de Edo. Met als afmetingen 30-60cm in de breedte en 60-90cm in de hoogte. Deze vlieger is zeer populair als Yakko-Dako in Japan. Het heeft drie toomen en meestal twee staarten.

ETO

Eto betekent de twaalf tekenen in Japan. Elk jaar heeft een eigen Eto (symbool), en het verschijnt om de twaalf jaar. Het wordt genoemd als Ne (Muis), Ushi (Ox), Tora (Tiger), U (Konijn), Tatsu (Draak), Mi (Snake), Uma (paard), Hitsuji (Ram), Saru (Monkey), Tori (Bird), Inu (hond), I (zwijnen) en Mi (slang). Deze vliegers werden gebouwd door Teizo Hashimoto als herdenkingsvliegers voor elk jaar.
 

FUGU

Het gezicht van deze vlieger lijkt op een Globefish en heeft een humoristische kijk. Het is heel moeilijk om te vliegen zonder staart. Deze vlieger is ontstaan   in 1961 in Shimonoseki, Yamaguchi prefectuur. Shimonoseki is zeer bekend om de productie van Globefish. Deze vlieger heeft in het midden een opening waar de wind doorheen kan. Verder lijkt deze vlieger op een Koraanse vlieger.
 
FUKUSHIMA DAKO

Deze vlieger wordt gegeven aan mannen in de leeftijd van 42 jaar en aan vrouwen van 35 jaar. Om het kwade en het ongeluk te verdrijven.

 

FUKUSUKE

Deze wordt gezien als een symbool, dat geluk en voorspoed brengt aan mensen. Op de afbeelding wordt een Kamishimo gedragen. (oude style van de Japanse formele kleding).
 

GORYOUKAKU

Goryoukaku betekent de oude geschiedenis van het kasteel fort Goryoukaku in Hakodate. Deze vlieger is gebpuwd   door Mr.Hikozo Ohta. De vlieger heeft 5 hoeken met daarop de beeltenis van het fort “Goryokaku”. In het midden van de vlieger is een liggende komma geplaatst.De vlieger heeft 5 hoeken met daarop de beeltenis van het fort “Goryokaku”. In het midden van de vlieger is een liggende komma geplaatst.
 

HACHI

Hachi betekent bij. En ik denk dat de vorm van deze vlieger afkomstig is uit Oost-Azië, zoals in Maleisië, en Indonesië
 
HAKODATE IKANOBORI

Deze vlieger is gebouwd   door Mr.Hikozo Ohta.

 

HATA

Hata is gemaakt op Nagasaki, Kyushu. De vorm lijkt niet op andere traditionele Japanse vlieger. Er wordt aangenomen dat deze vlieger werdt geïmporteerd uit Verre Oosten Aziatische landen, zoals China, Thailand en Indonesië. Nagasaki was de enige haven toen Japan gesloten werdt voor buitenlandse landen tijdens Edo-periode (1603-1867). Het is vrij zeker dat Nagasaki Hata vechten vlieger is afgeleid van de Indiaanse vechtvlieger. Er zijn daarom duidelijke gelijkenissen , het enige verschil zit in de staart, en in en in de twee toomen. Nagasaki Hata is traditioneel rood, wit en blauw. Het is een uitzonderlijk manoeuvreerbare vlieger. En in staat  om te vliegen met een ongelooflijke snelheid die goed te controleren is. Uitgerust met snij-lijnen, zoals porselein vastgelijmd aan de lijn onder de toom doormiddel van eiwit, rijst of andere natuurlijke kleefstoffen. En dat maakt de vlieger een geduchte tegenstander.

 

 
HIBUSE

Dit type vlieger heeft mouwen om de wind te kunnen vangen. Ze functioneren als stabilisators van de vlieger. Het is beter om een staart hebben om meer stabiliteit te krijgen.

 

 Meer traditionele vliegers

Gerelateerd

Districten, Japan