Koraans oudste vechtvlieger

in Korea
Hits: 641

In de Chosòn-periode (1392-1905) was dit in Korea het standaardtype vlieger. Niet alleen de verhoudingen, maar ook de maten van dit type staan tot op heden vast.

Het luchtgat verkleint de luchtweerstand en vergroot de stabiliteit. Daardoor is de vlieger zeer wendbaar. Andere eigenschappen van deze vlieger zijn de buigzaamheid van het bamboe en de sterkte van het papier. Het Koreaanse papier heeft lange vezels en is daarom erg sterk. Gewoonlijk wordt een cirkelvormig gekleurd papier (kokkchi) boven het luchtgat geplakt. Driehoekjes of andere vormen komen als herkenningsteken echter ook voor. De vlieger wordt met een zijden koord aan de houten haspel vastgemaakt.

Vliegeren gebeurde traditioneel tijdens de eerste twee weken van het nieuwe (maan) jaar en werd vooral door jongens beoefend. Een populaire bezigheid was het vliegervechten waarbij de lijnen werden ingesmeerd met lijm en stukjes glas of porselein. Het doel was om de lijnen van de tegenstander door te snijden. Deze traditie wordt op kleine schaal nog steeds in ere gehouden.

Voor zover bekend bezit het Rijksmuseum voor Volkenkunde de twee oudste exemplaren van Koreaanse vliegers ter wereld.

De Koreaanse vechtvlieger oplaten is een kunst op zich. Heeft de wind grip op het doek dan neemt de vlieger zijn natuurlijke V-vorm aan en stijgt op. Laat de lijnen vieren en de druk en stabiliteit verminderd. De vlieger duikt naar beneden. Staat de neus weer omhoog, trek dan aan de lijn, de vlieger stijgt weer de lucht in. De spelregels van het vechtvliegeren variëren per land van herkomst. Het doel is de vliegerlijn van de tegenstander door te snijden. De toomlijn kan worden ingesmeerd met houtlijm met gemalen glas of porselein. Met de toomlijn kan de vliegerlijn van de tegenstander worden doorgesneden. De neergaande kite wordt eigendom van de overwinnaar.

Meer over Korea

Gerelateerd