Vliegers op Curacao

in Curacao
Hits: 641

Eén van de belangrijke Curacaose erfenissen is de traditie van vliegeren en het ontwerpen van vliegers. Vooral in het voorjaar is het vliegeren bij jong en oud in trek.

Net na het Carnaval, waait het stevig. Tijdens deze weken zwelt de wind die Curaçao aandoet, de noord oost passaat, aan. In deze tijd wordt de wind ‘Bientu di Kuaresma’, oftewel de wind van het vasten genoemd. De wind is uitstekend geschikt voor vliegeraars.

Vliegeren hoort bij het eiland. Het gaat om het bouwen én om het op laten van de vlieger. Soms staat een vlieger dagenlang aan de hemel te pronken. Het is een sport om hem zo lang mogelijk in de lucht te hebben. Daarnaast wordt er deelgenomen aan officiële wedstrijden georganiseerd door Fundashon di Fli Kòrsou*. Tijdens deze wedstrijden worden de mooiste, grootste, kleinste en snelste exemplaren opgelaten.

Van begin maart tot eind mei is het Habrida Temporada di Fli (vliegerseizoen). Het vliegerfestival vindt traditioneel plaats op Noord Zapateer op Banda Ariba.

Het vliegeren op Curacao heeft haar oorsprong doordat Slaven ze maakten nadat zij vruchten hadden gepland om zo vogels te weren. Het waren toen een soort vogelverschrikkers. De eerste vliegerwedstrijd werd in 1874 gehouden door slaven en sindsdien is het traditie.

Het maken van een vlieger werd in die tijd wel een stuk anders gedaan dan nu. De slaven maakten de vliegers van cactussen. Ze droogden de plant, sneden hem in stukken en beplakten deze vervolgens met bladeren en bloemen. Later, toen ik jong was, werden vliegers gemaakt van aardappeldozen of kaha di bokel (visdozen).”

 Er zijn tegenwoordig op Curacao een stuk of dertig vliegergroepen die onderling wedstrijden houden. Bij de wedstrijden zijn prijzen te winnen voor de mooiste of  lelijkste vlieger, de vlieger die het langst in de lucht blijft of wat dan ook.

Tijdens het vliegerseizoen worden er zes wedstrijden gehouden waaraan iedereen kan meedoen. “Er zijn mensen van 70 die nog vliegeren, maar ook kinderen van vier. Deze worden weer geholpen door de ouderen.

 * Fundashon di Fli Kòrsou is een stichting die het vliegeren promoot onderen jongeren op het eiland. De   stichting representeert Curaçao ook op internationale vliegerevenementen.

 Meer weten? Kijk dan op www.curacaokites.com