In Zuid-Amerika wordt er ook in diverse landen gevliegerd. Ook daar komt de vlieger voor in tradities en culturen. Op 1 november  vieren ze in Guatemala en Mexico traditioneel de Dag van de doden. In Suriname en Brazilë daar houden zij zich meer bezig met vechtvliegers. Suriname kent 3 soorten vliegers die je zelf ook éénvoudig kunt maken.

Subcategorieën

In Santiago Sacatepequez, Guatemala vieren ze de dag van de doden met enorme grote vliegers. Dit alles maakt onderdeel uit van de traditionele  viering  "Dia de los Muertos". Het symboliseert de verbintenis tussen de levenden met hun overleden familieleden en voorouders.

In Suriname maken ze van verschillende materialen vliegers, (vechtvliegers)  zo als van blaaderen, vuilniszakken, ijzerdraad als lijn en meer. En natuurlijk van papier. In verschillende kleuren. Ook zijn er verschillende modellen. In deze rubriek zal ik bij een paar modellen meer in over verstrekken.

Overal met name in Rio de Janeiro zie je ze bezig zijn en in de elektriciteit kabels kom je overal gestrande vliegers tegen, waar door er jaarlijks enkele kinderen geëlektrocuteerd worden.