Vliegers in Guatemala

Hits: 616

In Guatemala  maar ook o.a. in Mexico wordt traditioneel op 1 november de Dag van de doden gevierd. Dan worden de overledenen geëerd met eten, bloemen en vliegers.

Oorspronkelijk vond de viering aan het begin van de zomer plaats.

Maar door de komst van de Spaanse christelijke priesters tijdens de Spaanse verovering  werd het verplaatst naar de herfst. En wordt nu de eerste 2 dagen van november gevierd.

In Santiago Sacatepequez, Guatemala vieren ze dit met enorme grote vliegers. Dit alles maakt onderdeel uit van de traditionele  viering  "Dia de los Muertos". Het symboliseert de verbintenis tussen de levenden met hun overleden familieleden en voorouders. Men zegt dat door het oplaten van de vliegers de ziel helpt opstijgen naar het hiernamaals. Met grote aantalen mooie versierde vliegers gaan ze dan ook naar de begraafplaats om het te vieren. En plaatsen volop bloemen en eten op de graven.

De vliegers zijn gemaakt van bamboe, kleurrijk papier, touw en draad. Al weken van tevoren  zijn groepen mannen daar al mee bezig  met de voorbereidingen van deze vliegers.  En kunnen afmetingen hebben van 30 meter doorsnee. De vliegers worden in twee delen gemaakt. Eerst beginnen zij met het maken van de “huid” van de vlieger. Waar op religieuze en folkloristische afbeelding op staan.  Soms zijn het ook afbeeldingen van het verleden en/of overleden familieleden. Daarna als dat klaar is dan wordt het frame uit bamboe gemaakt om de vlieger vorm te geven.

De uiteinden van de liggers zijn meestal versierd met een soort vlag of streamers. Die een brommend geluid veroorzaken door de wind. Grote stevig palen worden diep in de grond geplaatst om deze enorme vliegers rechtop te zetten. Zodra de vliegers hebben gevlogen (wat ook vaak niet zonder schade is. En eigenlijk ook gevaarlijk voor de omstanders) wordt de huid van de vlieger er af gehaald. En in brand gestoken op het graf van hun geliefde overleden. Het is een groot spektakel om tientallen enorme grote vliegers hoog in de lucht te zien.

Meer uit deze categorie:

Meer interessante artikelen: