Vliegers in Suriname

Hits: 929

Dat het bijna schoolvakantie is in Suriname, ziet men ‘s middags aan de vele kleurrijke zelf gemaakte vliegers hoog in de lucht. De meeste zijn kinderen die zich er dan mee bezig houden.

Op verscheidene hoeken van straten staan vliegerverkopers om hun fleurige waar aan de man brengen. Menigeen heeft al eentje weten te bemachtigen.

Een Surinaamse vechtvlieger kan allerlei figuren en kleuren dragen, maar heeft in hoofdzaak steeds dezelfde vorm, een enigszins gerekt zeskant. De zijden aan neus en staartkant zijn wat korter dan de vier andere. Die aan de neuskant is bovendien in een sterk gekromde boog gespannen. Zoals alle vechtvliegers is ook deze niet demontabel, maar dat hoeft ook niet want hij is maar klein. Toch houdt hij van een stevige wind en zingt daarin het hoogste lied.

Type vliegers

In Suriname maken ze van verschillende materialen vliegers, (vechtvliegers)  zo als van blaaderen, vuilniszakken, ijzerdraad als lijn en meer. En natuurlijk van papier. In verschillende kleuren. Ook zijn er verschillende modellen. In deze rubriek zal ik bij een paar modellen meer in over verstrekken.