Vliegers met 1 lijn

Hits: 1168

Ik hoor sommige al denken van het vliegeren met 1 lijn is niet zo spectaculair.  Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Kitesurfen en/of buggieën brengt meer aktie met zich mee.

Maar dat wil nog niet zeggen dat vliegers met 1 lijn minder is. 99% heeft vroeger wel eens een vliegertje gemaakt of zo uit de winkel gehad. En nog steeds zijn er mensen die graag experimenteren. Zo zijn er in de loop van de jaren diverse creaties ontstaan. Waarvan je enkelen kunt bekijken in de rubriek overzicht 1 lijners. De één nog mooier en groter dan de andere. Als je op een vliegerfeest komt kun je regelmatig complete kunstwerken de lucht in zien gaan. En je verbazen dat het ook nog eens in de lucht blijft. Weken soms wel maanden werk hebben de bouwers in ingestoken om dat voor elkaar te krijgen.


Peter Lynn niet een onbekende in de vliegerwereld heeft met zijn vliegers een paar wereldrecords op zijn naam staan. Met name de grootste vlieger. En weer anderen proberen dan het record weer te verbreken.. Maar ook zijn er die hele mooie kunstzinnige vliegers bouwen.  Zoals  Wen-Fu Tsia een Taiwanese Kite Master. Met zijn verzameling reist hij diverse grote vliegerfeesten in de wereld af.

Maar ook zijn er weer andere die zich bezig houden met nachtvliegeren. al dan niet met reflecterende materialen of een stukje elektronica die kleine lampjes aansturen. Wat dan s’avonds een mooi effect geeft in de lucht. Waarbij sommige ook nog eens een hele show er om heen bouwen.

En weer anderen gebruiken de vlieger om mooie lucht opnamens te maken. Het kan zijn met een videocamera of een fototoestel. Die ze dan aan de vlieger hangen met een speciale constructie. Die ze dan weer vanaf de grond kunnen besturen.

In diverse landen bijvoorbeeld Suriname en Afganistan (waar trouwens een mooie film van gemaakt is de Kiterunner dat in Afganistan afspeelt) daar zijn de vechtvliegers zeer populair. Met een speciaal gemaakte vlieger en een lijn die ingesmeerd is met fijne stukjes glas. Probeert met de lijn van de tegenstander door te snijden

Ook heel apart is vliegervissen. Hierbij gebruikt men een vlieger om te vissen.

Zelf hebben wij ook enkele 1 lijners maar niet zo spectaculair. Daar in zal met de tijd verandering in komen. Wij zijn voor ons zelf met 2 projecten gestart om te gaan bouwen. Alleen moet dat nog eerst op papier uitgewerkt worden voordat wij die daadwerkelijk kunnen gaan bouwen. Het is voor ons nu al een uitdaging. En een nog grotere uitdaging als die klaar zijn. En dan de lucht in gaat. Daarover kunt u meer ter zijne tijd lezen op deze website in de rubriek nieuwsberichten.