Over Trickvliegeren

Hits: 817

Hoe herken je een goede trickvlieger? Hoe zit dat met UL, SUL, STD en Vented?  Wat is een goede beginners vlieger? Allemaal vragen die vele nieuwkomers in hun hoofd hebben zitten. 

Eigenschappen van een trickvlieger:

Waar herken je een trickvlieger aan? Wat je als eerste kan doen is naar de vorm van de vlieger kijken. We letten hierbij op de 3 dimensies. Hoe verhouden de breedte en hoogte zich met elkaar (aspect ratio ook wel afgekort als AR). En we letten op de diepte van het zeil.

Een lage brede vlieger is minder geschikt voor tricks, net als een smalle hoge vlieger. De vorm moet hier dus een beetje tussen in zitten. De diepte van de vlieger word bepaald door de zogenaamde standoff’s. Dit zijn de stokjes die de vlieger op spanning zetten. De meeste vliegers hebben 2 van die standoff’s per vleugel en de lengte van die standoff ligt zo rond de 23 á 26 cm

Daarnaast moet je goed kijken naar de gebruikte materialen en de afwerken van de belangrijke onderdelen. Als frame word in trickvliegers alleen maar carbon gebruikt. Deze carbon stokken hebben als eigenschap dat ze sterk maar toch ook flexibel en licht zijn. Carbon stokken worden in vele soorten en maten geleverd. zo heb je getrokken, taps gewikkelde, geschuurde gewikkelde en massieve stokken. De afwerking van de stok verschilt dus nog wel eens en dat maakt het lastig voor een beginner om de stok te herkennen als carbon stok.

De afwerking van de neus en vleugels is ook van groot belang bij trickvliegers, als de neus en vleugel niet mooi glad is afgewerkt dan kan daar een lijn achter blijven hangen tijdens bepaalde tricks. En dan nog het vliegerdoek zelf, dit is bij de meeste trickvliegers ripstop polyester PC31. Dat wil zeggen dat het mazen heeft van versterkte draden die moeten voorkomen dat als er een scheur ontstaat dat het niet zomaar verder scheurt. En de PC31 staat voor 31 gram per vierkante meter.

Welke vlieger is de beste beginners vlieger?

Dat is een van de meest gestelde vraag op ons forum, en het vervelende is dat er niet echt een eenduidig antwoord op te geven valt. Het ligt een beetje aan je smaak en style. Maar dat weet je nog niet als je nog moet beginnen! Er zijn gelukkig een flink aantal fanatieke vliegeraars, ook wel piloten genoemd, die er niet veel problemen mee hebben om jou hun vlieger uit te laten proberen. Er worden met grote regelmaat aankondigingen gedaan op het forum dat iemand ergens gaat vliegeren en dan zijn er vaak piloten die daar ook wel zin in hebben en dan ontstaat er spontaan een mini meeting. Als jij daar als rookie/noob/groentje ook naar toe gaat en je maakt een praatje en je verteld je aspiraties dan zijn zij echt niet te beroerd om je wat dingen uit te leggen en je wat vliegers te laten proberen. Enige ervaring met vliegeren is natuurlijk wel handig, als je nog nooit een bestuurbare vlieger hebt bestuurt en je boort een dure trickvlieger de grond in is dat niet echt ‘leuk’.

Er zijn wel een aantal vliegers waar verschillende beginners goede ervaringen mee hebben.