Hoe begin je eraan?

Hits: 1320

Al heel snel zal je merk dat met de wind mee rijden niet lukt. De vliegerlijnen komen slap te hangen en de vlieger crasht. Het gemakkelijkste is om te rijden op 90° of halve wind.

Bij het vertrek laat je de vlieger in de wind komen en vlieg je achtjes. Bij het toenemen van de snelheid gaat het fenomeen "schijnbare wind" opsteken. Hoe sneller je gaat, hoe minder vliegerbeweging nodig is. Op volle snelheid  aangekomen moet je natuurlijk ook terug de andere kant oprijden. Je stuurt de vlieger omhoog en tegelijkertijd gooi je je lichaam achterover (laag zwaartepunt) en  zet vol een bocht in (met de wind mee). Ondertussen stuur je de vlieger weer vol in de wind (looping); de  wielen breken uit en voor je het weet zit je opnieuw op volle snelheid, maar dan in de andere richting. Nog een opmerking: je neus van je vlieger wijst steeds dezelfde richting als je buggierichting. (behalve bij achteruit-buggiën) Naast halve wind kan je oploeven (of meer tegen de wind in rijden).

De snelheid neemt af en al snel moet je opnieuw beginnen achtjes vliegen. Je rijdt nu hoog aan de wind. Hoe meer je tegen de wind in rijdt, hoe lager de snelheid. Als je nu meer met de wind mee gaat rijden (ruime wind) kan je de maximale snelheid bereiken. Deze bedraagt ongeveer 2,3 keer de windsnelheid. Je gaat dus sneller dan de wind (bvb wind 30km/h=snelheid +60km/h) het snelheidsrecord staat ongeveer op 120 km/h.

Stoppen doe je je door de vlieger omhoog te sturen en tegen de wind in te rijden.

OPGELET: dit is niet altijd zo. Als je met een te grote vlieger  (uitbrekende wielen) de boel niet meer kan houden op hoge snelheid mag je nooit de vlieger omhoog sturen. Door de schijnbare wind kan je uit je buggie getild worden. Levensgevaarlijk. Hou in dit geval de vlieger laag en loef snel op (tegen de wind in rijden) tot je snelheid laag genoeg is. Draag altijd een helm.