Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite. Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter, kitesurfer of kiteboarder genoemd. Kitesurfen is een variant van het windsurfen. Eind jaren 70 ontwikkelde Kevlar de eerste controleerbare kite. In 1987 haalde Ian Day’s door een kite getrokken catamaran meer dan 40 km per uur. In de jaren 80 werden succesvolle pogingen ondernomen om kites te combineren met kano’s, schaatsen, ski’s, water ski’s en rolschaatsen. En vanaf 1999 maakte het kitesurfen een grote groei door. Er kwamen ‘gewone’ twintips op de markt alswel de zogenaamde ‘directional surfboards’.

Subcategorieën

Kitesurfen is een van de meest toegankelijke watersporten. Het is zelfs eenvoudiger om te leren dan windsurfen of surfen. Zodra je eenmaal zelfstandig over het water glijdt (of vliegt!) krijg je een adrenalinekick die je niet snel meer zal vergeten.

Maar wat maakt een bestemming de ideale spot om te leren kitesurfen? Stabiele wind, de aanwezigheid van kitescholen, de aanwezigheid van een lagune of een andere beginners vriendelijke spot met vlak en ondiep water en de omgeving. Gelukkig zijn de plekken waar je kitesurfles kunt nemen niet de meest vervelende plekken op de wereld om te vertoeven. Je kunt het hele jaar door op de meest exotische, adembenemende plekken in de wereld kiten. Oman in de zomer, Kaapstad in de winter, Mauritius in de herfst en Lanzarote in de lente.