Veilig kitesurfen

Hits: 735

Materiaalpech terwijl je 4 meter boven het water hangt, een golf die net iets hoger is dan gedacht of de lijnen van de kite waarin je compleet verstrikt bent geraakt.

Ook bij het kitesurfen kan er wel eens iets misgaan. Hoe kun je jezelf toch zo goed mogelijk beschermen? Een aantal tips op een rijtje.

De regels

Kitesurfen wordt steeds populairder. En daarmee wordt het dus ook steeds drukker op het water. Zorg dat je de regels goed kent. Wie heeft er voorrang op het water? En wat als je elkaar tegemoet komt? Als twee kitesurfers op elkaar afvaren geldt bijvoorbeeld dat degene die naar rechts vaart voorrang heeft. Maar er zijn meer regels voor de watersport die je als beginner nog wel eens dreigt te vergeten.

Het weer

Wind tijdens het kitesurfen is essentieel. Logisch dus dat je vooraf kijkt of de voorspellingen voor jouw kitesurfplek goed zijn. Maar het is verstandig om niet alleen lokaal te kijken, maar ook de weersverwachting voor het hele land in de gaten te houden, zegt de Nederlandse Kitesurfvereniging. Dan voorkom je dat je verrast wordt door hevige windstoten of onweer. Of dat je niet weet dat Orkaan Bertha over Nederland raast, terwijl jij net met je board op het water zit. Houdt ook de wolken goed in de gaten.

Je spullen

Om te kitesurfen heb je minstens een vlieger en een board nodig. Als beginner is misschien nog niet helemaal duidelijk hoe alles werkt. Maar dat is voor de veiligheid wel belangrijk. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de maat van de vlieger wordt aangepast aan de windsterkte. Een te grote vlieger kan gevaarlijk zijn. Een te kleine vlieger kan ervoor zorgen dat je amper vooruit komt. Overweeg ook het dragen van een reddingsvest en helm als je net begint. En laat je goed voorlichten over je materiaal door andere kiters, in de winkel of zelfs in een cursus.

De vergoeding

Mocht het toch een keer mis gaan tijdens het kitesurfen, dan is het goed om te weten hoe je bent verzekerd. In veel gevallen zien verzekeraars kitesurfen als een extreme sport, en wordt niet alle schade bij een ongeval gedekt. Dat geldt ook als je schade bij een ander veroorzaakt, bijvoorbeeld als een board door jouw toedoen breekt. Om je helemaal in te dekken, kun je dan aanvullende verzekeringen afsluiten. Wie zich aansluit bij een kitesurfvereniging is automatisch gedekt.