Veiligheidsregels kitesurfen

Hits: 705

Kitesurfen is leuk, maar doe het wel veilig! Onervaren kitesurfers wordt aangeraden kiteles te volgen, niet alleen om het kitesurfen onder de knie te krijgen, ook om veilig te leren kitesurfen.

Jaarlijks gebeuren de meeste ongelukken door een tekort aan basisvaardigheden en kennis wat betreft veiligheid.

Ervaring en gear
De veiligheid begint op een erkende kitesurfschool, daar worden jou de basisprincipes van kitesurfen bijgebracht en wordt er verteld wanneer jij in staat bent alleen het water op te gaan. Zodra je dan in staat wordt geacht om alleen het water op te gaan zorg jij natuurlijk voor de juiste materialen. Check of je safety-systemen werken en of de gear enigszins op jouw niveau is afgestemd. Wanneer je twijfelt is het verstandig even bij je kitesurfschool aan te kloppen, of bij een surfshop in de buurt.

Spots en weer
Naast de basisvaardigheden en de juiste gear is ook de locatie belangrijk. Ga het liefst op een spot kiten die je kent en natuurlijk waar het toegestaan is. Zorg dat de wind aanlandig of in ieder geval schuin aanlandig is, check eventuele obstakels en wanneer je de plek niet goed kent, vraag dan vooral de locals naar hun ervaringen met deze spot. Naast de locatie is het belangrijk voordat je het water op gaat naar het weer te kijken. Onweer is bijvoorbeeld levensgevaarlijk, is er kans op onweer, ga dan vooral niet het water op! En denk er bij harde wind om dat het niet alleen heel cool is dat je hard gaat, ook ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Kleed je hier dus goed op.

Regels
Zorg dat je de algemene vaarregels en specifiek de regels voor kitesurfen goed kent. Leef ze vooral ook na om irritatie bij mede watergebruikers te voorkomen en gevaarlijke situaties te vermijden. Wees je ervan bewust dat je als kitesurfer een groter risico vormt dan bijvoorbeeld een motorbootvaarder.