Voorrangsregels kitesurfen

Hits: 712

Er zijn verschillende regels waar je als kitesurfer rekening mee moet houden. Zo is het van belang dat je op de hoogte bent van de Gedragscode voor de Watersporter.

Niet alle regels gelden voor de kitesurfers. Zaken als uitwijkregels, alcohol, zichtbaarheid en kennis zijn dingen die voor alle watersporters geldt, dus ook voor jou. Daarnaast zijn er, om ongelukken op het water te voorkomen en elkaar te begrijpen en respecteren op het water zijn, internationale voorrangsregels opgesteld. Het wordt steeds drukker op het water, om lekker met elkaar te kunnen kiten is het belangrijk om de voorrangsregels te begrijpen en toe te passen.

De belangrijkste regel op het water is goed zeemanschap. Dit wil zeggen dat je in iedere situatie je gezonde verstand gebruikt om ten aller tijde botsingen, onveilige situatie, schade en letsel te voorkomen. Als dit betekent dat er van de geldende voorrangsregels moet worden afgeweken: het zij zo. Kijk elkaar aan, maak contact en respecteer elkaar op het water.

Er zijn zes algemene voorrangsregels waar kitesurfers zich aan moeten houden.

  1. De uitvarende kitesurfer (die start vanaf de kant) heeft voorrang op de binnenkomende kitesurfer. De reden hiervoor is dat de wind vlageriger is op het land. Dit is dus risicovoller voor de uitvarende kitesurfer, vandaar dat deze voorrang heeft.
  2. Stuurboord gaat voor bakboord. Deze regel wil zeggen dat de kitesurfer die met zijn rechterhand voor vaart voorrang heeft op de kitesurfer die met zijn linkerhand voor vaart. De stuurboord-kitesurfer behoudt zijn koers en snelheid terwijl de bakboord-kitesurfer voorrang verleent door zijn koers downwind aan te passen en met lagere snelheid. Ezelsbruggetje: Stuurboord is Rechts, Bakboord is links. Het is dus belangrijk dat de stuurboord-kitesurfer upwind vaart met zijn kite hoog, terwijl de bakboord-kitesurfer downwind passeert met zijn kite laag. Dit geeft de grootst mogelijke afstand tussen de twee kites wat de kans op verstrengeling van de lijnen minimaliseert. 
  3. Vaar je in dezelfde richting en kom je van achteren, verleen dan voorrang aan de langzamere kiter voor je. De snellere kiter heeft namelijk meer zicht op de situatie omdat hij van achteren komt.
  4. De kitesurfer op de golf krijgt voorrang op een kitesurfer die de andere kant op vaart. Wanneer je aan het golfrijden bent is de kite moeilijker te besturen en zo blijft er dus minder ruimte over om te manoeuvreren. De andere kitesurfers op het water moeten hier rekening mee houden zodat er geen gevaarlijke situatie ontstaan. Uitzondering: de kiter die vanaf het strand het water in wilt gaan of net uitvaart vanaf de kant moet voorrang krijgen van de kitesurfer die op de golf surft - zie regel 1.
  5. Verleen voorrang aan andere watersporters of strandgebruikers.Kitesurfers moeten andere watersporters of strandgebruikers altijd downwind passeren. Zo kan het niet gebeuren dat je per ongeluk je kite op iemand crasht.
  6. Voordat je springt moet je een vrije zone hebben van 50 meter downwind en 30 meter upwind. Een downwind veiligheidzone is van belang omdat je wanneer je springt altijd downwind beweegt. Upwind moet je ook de ruimte hebben in verband met het insturen van je kite. Zo weet je zeker dat je niet in de lijnen komt van andere kitesurfers die bij jou in de buurt varen. Kijk voordat je afzet altijd even goed om je heen.

Daarnaast is het belangrijk om de verhouding tussen kitesurfers en andere spotgebruikers te kennen. Kitesurfen is een relatief nieuwe sport en kitesurfers moeten altijd voorrang geven aan alle andere watersporters of badgasten. Wij kunnen namelijk makkelijk uitwijken en zijn zeer manoeuvreerbaar. Moet je iemand passeren? Doe dit dan altijd downwind.

We kunnen er niet vaak genoeg op hameren, maar veiligheid is alles. Ook hierbij is het voor kiters niet mogelijk alle regels uit de gedragscode na te leven, maar ken ze wel allemaal. En bied hulp in geval van nood. Stel hierbij wel altijd je eigen veiligheid voorop.