Kitesurfen is Populair

Hits: 1518

Kitesurfen is toch wel één van de populairste tak op het gebied van powerkiten. Er zijn zowel vliegeraars als surfers overgestapt naar deze nieuwe sport. Die nog steeds groeiende is.

En in 2016 zal kitesurfen een onderdeel zijn van de Olympische spelen.

Dat is ook logisch, want uit de samenwerking van deze mensen is de sport ontstaan. Natuurlijk zijn er ook mensen gaan kitesurfen zonder eerst gevliegerd of gesurft te hebben. De sport lijkt op het eerste gezicht heel erg moeilijk maar men zegt dat het meevalt. Een belangrijke vereiste voordat je gaat kitesurfen is dat je goed kunt vliegeren. Je moet de vlieger eigenlijk in alle situaties onder controle kunnen houden. Veel kitesurfers adviseren dan ook om voordat je begint eerst een aantal keren gewoon op het strand te oefenen met je vlieger.

Daarna kun je jezelf dan een paar keer gewoon door het water laten sleuren door je vlieger. Dat laatste is vooral handig als je tijdens het surfen een keer van je surfplank wordt getrokken. Als je dan denkt dat je je vlieger goed onder controle hebt volgt een lang proces van vallen en opstaan als je echt gaat proberen te kitesurfen. Om te gaan kitesurfen heb je behalve natuurlijk een surfboard en een hardtrekkende vlieger nog wel wat meer dingen nodig. Hieronder zal ik de benodigde materialen die nodig zijn doornemen.

Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter, kitesurfer of kiteboarder genoemd. Kitesurfen is een variant van het windsurfen, door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen. Kitesurfen is snel: op 12 oktober 2010 werd de magische grens van (100 km/h) doorbroken door de Fransman Alex Caizergues (54,10 kn). In 2013 verbeterde hij het record naar (56,62 kn).

Een licht reddingsvest

Voor de veiligheid is het natuurlijk belangrijk dat je een goed reddingsvest aan hebt, er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Voor het draag gemak is het uiteraard fijn als het vest niet te zwaar is.

De kosten voor een goede kitesurf uitrusting liggen tussen de 1500 en de 2000 euro. Je betaalt zo´n 750 euro voor een goede vlieger, ±750 euro voor een goed surfboard en dan nog zo´n 250 euro voor de overige benodigdheden. De genoemde prijzen zijn echter allemaal maar het

gemiddelde. Vooral voor de vlieger is er veel prijs (en ook kwaliteit) verschil. Er beginnen nu ook enkele kitesurf clubs te komen. Wat lidmaatschap van zulke clubs kost weet ik niet, maar het grootse deel van de kitesurfers is geen lid van een club.

Heel veel mensen doen kitesurfing gewoon voor zichzelf en niet eens in wedstrijdverband. De wedstrijdvormen die er zijn hangen af van de verschillende soorten kitesurfen. Er zijn wedstrijden puur op snelheid, gewoon wie het snelst van het ene naar het andere punt surft. Daarnaast zijn er ook wedstrijden wie het beste kan stunten. Verschillende stunts zijn dan bijvoorbeeld hoge sprongen, loopings maken in de lucht e.d. Veel kitesurfers hebben zich in één van de verschillende vormen gespecialiseerd maar er zijn ook veel surfers die van alles wat doen. beste plek

De beste plek om te kitesurfen is natuurlijk de zee. Het wordt ook wel gedaan op meren en plassen maar vaak zijn de windcondities hier niet zo goed als aan het strand. Wanneer je op zee wind hebt die van het land afkomt kan die ook slecht zijn, maar naarmate je verder op zee komt heb je hier minder last van. En aangezien je in Nederland overwegend zuidwester wind hebt komt die aan de Nederlandse kust dus over zee. Op drukke badplaatsen zoals Zandvoort en Scheveningen is het niet toegestaan om te kitesurfen. Over kitesurfen kan ik hier wel heel veel over gaan schrijven, maar het zou onderhand een net zo’n grote website worden als die van ons. In de rubriek diverse links kan je nog meer informatie vinden.

Foto's