Kosten om te kitesurfen

Hits: 1622

Een basisuitrusting kitesurfen is nieuw al verkrijgbaar vanaf €2000,- en kan oplopen tot €5000,-. Dit lijkt veel geld, maar onthoud dat je daarna alleen nog maar de wind en het water nodig hebt.

Wat heb je nodig?

  • Kite
  • Board
  • Wetsuit
  • Trapeze

Hieronder staat per element uitgelegd wat ik je aanraad om aan te schaffen:

Basisuitrusting kitesurfen 1. Kite

Op de eerste plaats heb je een kite nodig. We raden je aan om als eerste kite altijd een iets grotere kite te nemen. Dan kun je namelijk oefenen in minder wind, de kite is stabieler en geeft een meer geleidelijke trekkracht.

Advies is om een bow- of deltashape kite te nemen. Deze depoweren namelijk helemaal als je de bar loslaat. Wel zo veilig als beginner zijnde.

Bar

Een bar met lijnen komt meestal bij de kite. Dit is je ‘stuur’. Er zijn verschillende barlengtes en lijnlengtes. Bij Naish Kiteboarding kunnen alle maten kites gevaren worden op 1 bar. De bar zelf kun je in lengte verstellen (voor kleine en grote kites) en de standaard lijnlengte van de Naish barren is 24 meter. Als je verstandig bent, neem je de bar die bij de kite hoort. Dit scheelt een hoop frustratie.

Leash

Misschien wel het allerbelangrijkste in verband met je veiligheid! De leash zorgt ervoor dat als je je quick release moet trekken, de kite volledig depowered maar wel blijft vastzitten aan je lichaam.

Pomp

Zonder een pomp kun je de kite niet oppompen. Meestal zit deze bij de kite als je die aanschaft.

Basisuitrusting kitesurfen 2. Board

Net als met een kite, adviseer ik je om als beginnend kiteboarder altijd een iets groter board te nemen. Over de laatste jaren is de gemiddelde boardlengte al van 1m25 naar 1m35 gegaan. Als beginner zou raden we aan om te kiezen voor een board boven de 1m35. Als je beter wordt, kun je er altijd nog een kleinere bijkopen!

Natuurlijk is het altijd beter om meteen een goed board te kopen. Maar als je wilt besparen op de kosten, dan raden we je aan om dit op het board te doen. Omdat een beginnende kitesurfer het verschil nog niet voelt tussen een board van €250,- en een van €750,-

Basisuitrusting kitesurfen 3. Wetsuit

Een warm wetsuit is in Nederland erg belangrijk. Omdat het water hier eigenlijk altijd koud is, kan je een 5/5mm, een 5/4mm of een 5/3mm wetsuit hier goed gebruiken. Hoe meer millimeter hoe warmer.

Hoe beter het pak, hoe warmer en flexibeler het is. Een goed pak van 4/3 is beter dan een matig pak van 5/5. Als je het geld hebt, investeer dan meteen in een goed wetsuit. Hier ga je later veel profijt van hebben!

Schoentjes

Om je voeten warm te houden, kun je ook booties kopen. In de herfst, lente en winter is dit wel aan te raden. Naast dat het lekker warm is, beschermen de schoentjes je ook tegen schelpen waar je je voeten aan kunt snijden.

Handschoenen

Als het echt koud wordt, heb je handschoenen nodig. Dit is vervelend omdat je bar ineens een stuk dikker aanvoelt en je een hoop meer kracht nodig hebt in je handen. Kies daarom altijd voor handschoenen met veel grip en een dunne binnenkant.

Basisuitrusting kitesurfen 4. Trapeze

Een trapeze wordt ook wel een harness genoemd. Er zijn verschillende soorten trapezes: race, wave, freestyle, freeride, comfortabel, hard, noem maar op. We raden je aan om verschillende soorten trapezes aan te passen in een winkel. Een harness is namelijk erg persoonlijk en de enige die kan voelen of het lekker zit dat ben jij.

Bij het passen van een trapeze is het belangrijk dat je trapeze niet omhoog komt als je de haak naar boven trekt. De reden hiervoor is dat je anders een stuk minder depower hebt en het harness pijn kan doen in je ribben. Daarbij is het voor vrouwen niet erg comfortabel als het harness tegen de borsten aan drukt.

Kosten basisuitrusting kitesurfen

Een basisuitrusting kitesurfen voor beginners is nieuw al verkrijgbaar vanaf +/- 2000,-. Tweedehands kan dit al voor iets minder, maar dat raad ik je af. Omdat kitesurfen zo’n innoverende sport is, worden elk jaar de kites weer beter. Waar je bijvoorbeeld 5 jaar geleden nog 2 kites nodig had, heb je er nu 1 nodig voor hetzelfde windbereik.

Kan je niet kitesurfen, maar altijd het idee om het te leren? Dan raden wij van deze school aan kiteboardschool.nl

Meer uit deze categorie:

Meer interessante artikelen: