Soorten boards (kitesurfen)

Hits: 6194

Er zijn twee soorten boards gangbaar in de kitesport. De twintip wordt veruit het meest gebruikt. De grootte van het board wordt doorgaans afgestemd op de grootte van de kite en het gewicht van de surfer.

Twintip

Veruit het meest gebruikte board door kitesurfers. Twintips, hiermee bedoelen ze boards die twee vaarrichtingen heeft en waarbij de tail gelijk is aan de nose van het board. Je hebt dus twee voetbanden of wakeboardbindingen waar je continu blijft staan. Het gijpen (veranderen van vaarrichting) is zo een stuk gemakkelijker omdat je niet hoeft over te stappen. Aan beide uiteindes zitten 2 of 3 vinnen(meestal 2 vinnen aan iedere uiteinde). Vindiepte van 3 tot 7cm. Lengte is zo'n 130-150cm voor een beginnersboard en voor de geoefende zijn de maten tussen de 110 en 140cm en tussen de 36 en 42cm breed. De meeste kiters varen op een board van ongeveer 130cm lang. Vroeger werden er veel kleinere boards gebruikt voor ervaren kitesurfers omdat ze nog voor "old-school" tricks gingen. Dat zijn trucjes waarbij de kitesurfer zo hoog en ver mogelijk gaat. Nu varen de meeste kitesurfers "new-school" en dan is een boardje van rond de 130cm perfect. Door het grotere formaat is het makkelijk om te springen zonder hulp van de vlieger. Dus puur en alleen door het board.

Surf

Afgeleid van het (golf)surfen. Met of zonder voetbanden. Meestal drie vinnen op de achterzijde en twee of drie voetbanden. Deze boards geven het beste 'surfgevoel' lopen zeer hoog aan de wind door de relatief grote vinnen in vergelijking met de twintips. Zijn meestal niet geschikt om hard mee te landen omdat ze een lichte bouwwijze hebben. Zijn dus puur voor het golfrijden. Maten tussen de 5 en 6 foot (±150cm-180cm). Maat systeem gaat zoals de surfboards in foot en inch. Een 5'11"= 5foot(±30cm) en 11inch(±2,5cm). Er zitten 12inches in een foot. Je kan een maat kleinere kite pakken dan met een twintip.

Mutant

Dit zijn boards waarbij je als een surfboard of windsurfboard een voorkant en een achterkant hebt. Aan de achterkant zitten 2 tot 4 grotere vinnen van 7 tot 14 cm. Mutants hebben aan de voorzijde ook nog kleine vinnen om zo makkelijker fakie te kunnen surfen. De lengte ligt tussen de 120cm en de 150cm.