Kitesurfen, Bonaire

Hits: 824
Kitesurfen op Bonaire
Kitesurfen op Bonaire

Bonaire is een fantastische bestemming om te kitesurfen. 300 dagen per jaar waait het daar. Februari tot augustus zijn het meeste geschikt om te kitesurfen.

In deze maanden wordt een gemiddelde windsnelheid van 16 knopen (29,632 km/u) gemeten met een maximum van 30 knopen (55,56 km/u).

De wind komt op Bonaire altijd uit dezelfde richting, namelijk uit het noordoosten. Op de kitespots van het duikeiland waait altijd een aflandige wind.

Kite Beach

De kitesurf locaties op Bonaire bevinden zich in het zuidwesten. Optisch ziet dat er geweldig uit. Het zuiden van het koraaleiland is namelijk het domein van de beroemde zoutpannen die een hypnotiserende gloed afgeven als ze verlicht worden door de Caribische zon.

De absolute toplocatie voor kitesurfers is Kite Beach (Atlantis). Op sommige dagen zijn hier tientallen kiters aan het werk, een magistraal gezicht. Het water van Kite Beach is de hele dag vlak.

Eigenlijk is het uitzonderlijk dat op deze plek gekitesurft mag worden. Het is namelijk bij wet vastgelegd dat kitesurfers minstens 75 meter van de kust moeten blijven – dit is buiten de grenzen van het Bonaire National Marine Park (BNMP). Er mag feitelijk alleen gekitesurft worden in het donkerblauwe water van Bonaire.

Om het voor de kitesurfers op Bonaire toch mogelijk te maken of vanaf land te kunnen vertrekken en weer aan te komen, is voor Kite Beach een uitzondering gemaakt, hier is een zogenaamde corridor ingesteld.

Kite Bus

Midden op het strand van Kite Beach staat een 'Kite Bus' geparkeerd. De Kite Bus is een mooie klassieke Amerikaanse bus, waar kitersurfers zich verzamelen en waar ze lekker van een verkoelend drankje kunnen genieten terwijl ze aan het genieten zijn van collega kitersurfers die hun kunsten aan het vertonen zijn op de Caribische Zee.

Bij de Kite Bus kun je ook kiteboards kopen, huren of laten reparen. Bovendien kun je bij de Kite Bus de zogenaamde 'Nature Fee' kopen. De Nature Fee is een soort 'entree kaartje' voor de Caribische Zee die Bonaire omspoelt.

Iedere waterrecreant op Bonaire is verplicht een Nature Fee te kopen. Met het geld dat de Bonairiaanse overheid hier mee verdient worden de natuurparken van Bonaire onderhouden en gefinancierd.

Pink Beach

Pink Beach ligt een stukje noordelijker dan Kite Beach en is ook zeer geliefd bij de kitesurfers. Bij Pink Beach waait en harder dan bij Kite Beach en aan wal gaan is hier moeilijker door scherp koraal dat net onder het wateroppervlak verstopt zit. Pink Beach is derhalve geen plek voor beginners.

Klein Bonaire

Ook Klein Bonaire is een plek waar kitesurfers uit de voeten kunnen. Op het water dat tussen Klein Bonaire en Bonaire ligt wordt gekite.

De wind rondom het kleine koraaleilandje is wat onvoorspelbaarder en daardoor is het geen gemakkelijk kitespot. Beginners kunnen Klein Bonaire dan ook maar beter overslaan.