Over Powerkiten

Hits: 733

Powerkites (matrasvliegers) zijn vliegers die bedoeld zijn om veel kracht er mee te kunnen genereren om er mee te kitesurfen en nog diverse andere mogelijkheden. 

Buggyen, kitesurfen, skidden, bodydraggen, springen, mountainboarden, snowkiten, icekiten, kiteskaten, en dergelijke aanverwante bezigheden vallen onder het powerkiten. Bron: Definitiebepalingen uit het wetboek der vliegeraars art. 1 art. 3 par. 1.2.

Powerkiten wordt door verzekeringsmaatschappijen gezien als vliegeren met vliegers boven een oppervlakte van 1,5 m2.

De voornaamste eigenschap van Powerkiten is dat er een zeer hoge trekkracht ontwikkeld kan worden.

Powerkites zijn in diverse uitvoeringen zoals stokvliegers, hybridevliegers, NWP,s en matrasvliegers. En ze worden bestuurd met 2, 3 of 4 lijnen.

Omdat Powerkiten een extreme sport is dien je wanneer je boven de 1,5 m2 vliegert een aanvullende WA verzekering te nemen. Doorgaans dek je huidige WA verzekering geen schade veroorzaakt door vliegergedrag.

Powerkiten is echt een sport waar bij je een enorme kick kunt krijgen. Maar ook is het een sport waar bij je goed moet weten wat je doet. Als beginneling raad ik dan ook aan om niet meteen een grote vlieger te gaan kopen. Laat je bij een vliegerspecialist goed adviseren. En zorg er voor dat je niet overmoedigd wordt.

Hier onder staat een handige tabel (voor kinderen)waar aan je kunt zien welke vlieger voor jou het meest geschikt is.

Al wordt het powerkiten tot de extreme sporten gerekend, toch zijn er ook verschillende niveaus van deze sportbeoefening die veel minder gevaarlijk zijn. Zoals trainingkiten en bodydraging.

Vanwege het potentiële risico en de groeiende belangstelling voor de diverse aan het powerkiten gerelateerde sporten, worden er tegenwoordig steeds meer scholen opgericht waar men kennis kan maken met een of meer disciplines of lessen kan volgen.