Eerste bestuurbare vlieger

Hits: 853

Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw is de bestuurbare vlieger in ontwikkeling gekomen. Het Amerikaanse leger ontwikkelde toen deze vlieger om er mee te trainen.

De vlieger (targetkite) waar mee  soldaten getraind konden worden. Op het neer halen van vijandelijke vliegtuigen.Dat deden ze dan door op de vlieger te schieten. Terwijl die door een ander bestuurt werd. waarna in jaren 80 de doorbraak plaatsvond. In eerste instantie ging het om een variant op de kruisvlieger  (de Peter Powell, Ace of Acro stuntvlieger), die simpelweg met twee lijnen in plaats van met één lijn werd opgelaten. Je kan de vlieger met twee lijnen alle kanten opsturen en salto's laten maken. Ook de Flexifoil, een soort parafoil, behoorde tot de 1e generatie stuntvliegers.

Met de ontwikkeling van glasvezel- en koolstofstokken en later de supersterke en dunne lijnen - ging de populariteit van de delta stuntvlieger snel vooruit. Met dit super sterke en lichte materiaal werd het mogelijk geavanceerde modellen, maar ook grote 'powerkites' te maken, waardoor het krachtvliegeren ontstond. Zonder enige moeite sleurt zo'n kracht vlieger een volwassen kerel door het mulle strand, dus al gauw werd het vliegeren populair bij het grote publiek, was het alleen maar omdat het niet geheel zonder gevaar was.

Foto's