Maleisië (geschiedenis)

Hits: 706

Als in andere Aziatische landen is vliegeren ook hier zeer sterk verbonden met de cultuur. Men zegt dat de bladvormige vliegers uit Maleisië onafhankelijk zijn ontwikkeld van de Chinese vliegers.

Dit type vlieger wordt nog steeds gemaakt, maar door de opkomst van het papier in de 16de eeuw zijn de vormen van de vliegers diverser geworden, en worden ook levensgrote mensvormige vliegers gemaakt, dierenfiguren en de beroemde Wau Bulan (of maanvlieger). Deze kunnen tot 3 meter groot worden en hebben een ovaal bovendoek en een boogvormig onderdoek.

De vorm van het bovendoek zorgt ervoor dat de vlieger snel en gemakkelijk te manouvreren is. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze vlieger gebruikt wordt bij de vliegergevechten. Vaak wordt er een "hummer" aan vastgemaakt om de vlieger levend te laten lijken.

De Maleisiërs zijn zulke gepassioneerde vlieger vechters, dat in recente jaren vliegergevechten verboden waren in Kata Bheru omdat mensen er misselijk van werden.

Na de oogsttijd worden nog steeds wedstrijden gehouden. In deze tijd van het jaar is het ook de gewoonte om vliegers met "hummers" boven het huis te laten vliegen. Als de toon verandert wordt men gewaarschuwd voor een aankomende storm.