Zuid Pacifische Eilanden

Hits: 1017

In het traditionele India wordt de vlieger gezien als de uitdrukking van de dynamische ziel van de mens, zoals het doek van de vlieger wordt gezien als de ziel van de kano.

Er wordt beweerd dat het concept van vliegeren is ontstaan doordat een zeil van een kano afbrak een wegvloog.

In dit land is het woord voor "vlieger" gelijk aan dat van "vogel". Dit kom omdat het idee leeft dat de vogel een boodschapper van god is, en daarom bouwden zij hun vliegers in de vorm van vogels. Vliegers werden ook gezien als de strijd van de goden tegen de elementen, en vliegergevechten waren hun favoriete sport.

De Polynesiërs hebben een mythe over twee godenbroers die de vlieger aan de mens gaven tijdens een vliegergevecht. De winnaar was diegene die zijn vlieger het hoogst kon laten vliegen. De winnende broer speelde vals, door te veel lijn te gebruiken. Deze soort wedstrijden worden nog altijd gehouden, waarbij de hoogste vlieger wordt opgedragen aan de goden.

De mensen gebruikten een soort boodschapper om hun vlieger naar beneden te krijgen als de wind te sterk werd. Deze bestond uit een mand gevuld met gras en bergvarens die ze langs hun lijn omhoog lieten gaan om zo de vlieger naar beneden te halen.

In Hawaiï werden vliegers gebruikt voor religieuze en ceremoniële doeleinden, weervoorspelling, navigatie en in het bijzonder voor de verdeling van land. Hiervoor werd een vlieger losgelaten, en waar de vlieger neerkwam was het punt van het land waarop je aanspraak kon maken.

Voordat papier hier zijn intrede deed in de 16de eeuw werden materialen als hout, schors, bladeren, stof (tapa) en bindtouw gebruikt. Hoewel beperkt door deze materialen, bouwden ze diverse en zeer effectieve vliegers. Van klein tot heel groot en heel gecompliceerd. Een korte periode speelde de vlieger ook een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Polinesiërs. Ze gebruikten ze in de religie, ceremonies, vissen, weersvoorspelling en oorlog.