De Cody (doosvlieger)

Hits: 1909

De doosvlieger is een vlieger met een zeer rijke historie. De Amerikaan Samuel Franklin Cody vond rond 1900 de eerste doos vlieger uit. En die had een enorme trekkracht.

Cody bewees dat de doosvlieger een enorme trekkracht had en liet in 1901 een lichte boot naar de overkant van het kanaal trekken. In diezelfde tijd werd in veel andere landen geëxperimenteerd met vliegers. In 1907 vond Bell een 3393-cellige vlieger uit. Deze vlieger moest op gang worden gebracht door een stoomboot. Tijdens zijn eerste bemande vlucht in 1907 vloog de vlieger 7 minuten 60 meter hoog, daarna stortte hij neer en brak in stukken. Het staat ook vast dat Bell het bemande motorvliegtuig verder heeft ontwikkeld.

De in 1850 in Engeland geboren Lawrence Hargrave was een andere uitvinder van vliegers. Lawrence heeft met zijn uitvindingen veel bijgedragen aan de luchtvaart rond de eeuwwisseling. Hij studeerde aërodynamica en interesseerde zich in de vlieger.

Hij zette zich in voor de bemande vlieger. Voor zijn uitvinding van de Hargrave-doosvlieger deed hij veel experimenten met verschillende modellen vliegers. Het voordeel van de doosvlieger is zijn grote zeiloppervlak bij een relatief geringe omvang. De verticale zeilen tussen de draagvlakken maken de vlieger zo stabiel, dat de staart achterwege kan blijven. Hargrave bracht aan zijn doosvlieger gewelfde draagvlakken aan. Het was al bekend dat draagvlakken met een gewelfd profiel meer opwaartse druk ontwikkelen dan die met een vlak profiel. De doosvlieger van Hargrave werd de vlieger voor meteorologisch onderzoek in de daarop volgende jaren.